Skip to main content

Norra Hälsinglands Konsertförenings säsong inleds den 5 september med en konsert av Rowland Kudritskaya Bogdanovic Trio och ett antal överraskningar. NHK firar nämligen sitt 30-årsjubileum denna dag. Vi har varit i kontakt med föreningens ordförande Ingmar Höglund för att få veta mer om om föreningens historia och gratulera i förskott. 

Norra Hälsinglands Konsertförening har gästats av musiker från hela världen. De flesta konserterna innehåller kammarmusik men NHK har oftast även fyra orkesterkonserter per säsong, vanligen Gävle Symfoniorkester eller Nordiska Kammarorkestern. På jubileumsdagen den 5 september gästar tre färgstarka musiker som har spelat ihop i många år – Rowland Bogdanovic Kudritskaya Trio. Det blir musik av Peteris Vasks, Dmitrij Sjostakovitj och Anton Dvorak. Firandet äger rum i Kulturhuset i Hudiksvall. 

Ingmar Höglund. Foto: Peter Graham

Det var Sune Herbertsson som 1992 tog initiativet till att starta NHK och han är fortfarande, trots sina 89 år, med i styrelsen.

– Många personer har passerat revy i vår styrelse och lagt ned många ideella timmar på Fru Musikas altare. Vår förste ordförande var polismästaren och riksspelmannen Erik Nilsson. Efter tre år tog Georg Fors över ordförandeposten i 11 år och för 16 år sedan blev det min tur, så det börjar bli hög tid att byta igen, säger Ingmar Höglund, som även suttit med i Kammarmusikförbundets styrelse några år, bland annat som vice ordförande, fram till 2019. 

Sune Herbertsson. Foto: Lasse Fäst

Norra Hälsinglands Konsertförening har genom åren haft ett antal egna kammarmusikfestivaler i februari månad och deltar dessutom i sommarfestivalen Musik vid Dellen i juli varje år, en festival som även den startades av Sune Herbertsson. 

– Vi har under vår levnad bjudit på cirka 400 konserter med samma kvalitet som de konserter man kan lyssna på i Stockholms konserthus med enda skillnaden att det det är mycket billigare i Hudik. Före detta kantorn Erik Wallenström, tillika mycket duktig musikhistoriker, presenterar alltid våra orkesterkonserter, vilket han sedan några år även gör på orkestrarnas hemorter när orkestrarna upptäckt att det drog folk, säger Ingmar Höglund. 

Under jubileumsfirandet är det Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap från Uppsala universitet, som presenterar konsertprogrammet.

–  Musikaliskt inleds kvällen med att John Bertell, blott 14 år, från Hudiksvall, spelar Kol Nidrei av Max Bruch. Detta ackompanjerat av Natacha Kudritskaya på piano. Och det bästa av allt, för den som är NHK-medlem är det fri entré, avslutar Ingmar Höglund. 

Grattis NHK 30 år!

Text: Jörgen Wade
Omslagsfoto: Martina Simkovicova

Konsertprogrammet på jubileumskvällen i Hudiksvall

Rowland Kudritskaya Bogdanovic Trio gästar även Västerås Konserthus, 6 september och Skinnskatteberg 7 september.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer