Skip to main content

2021 utkom på Naxos tre pianotrior av tre tonsättare, som de flesta lyssnare av konstmusik inte hade hört talas om: Constantin von Sternberg, Vladimir Dyck och Sergej Juferov. Följdriktigt saknades alla namnen i svenska musiklexikon. De två sistnämnda tonsättarna är födda i Ukraina. Musiken som framförs av Brahms Trio (bilden ovan), och som spelades in innan kriget i Ukraina, ingår i serien History of the Russian Piano Trio.

Constantin von Sternberg föddes i St. Petersburg av tyska föräldrar men studerade från 13 års ålder i Leipzig för bland andra Ignaz Moscheles och Carl Reinecke. Han studerade också för Schumanns svärfar Friedrich Wieck. I Berlin fortsatte han sina pianostudier för Theodor Kullack. Han studerade även för Liszt. Efter omfattande konsertresor över hela världen bosatte han sig slutligen i USA på 1880-talet, där han hade en framgångsrik karriär som pianist. 

Vladimir Dyck var en ukrainsk tonsättare och pianist som föddes i Odessa. Han började tidigt spela piano och uppmärksammades av Rimskij-Korsakov vid ett besök i staden. Dennes rekommendationer ledde 1899 till studier vid konservatoriet i Paris, där Dyck som lärare hade Paul Vidal i piano, Charles-Marie Widor i komposition och Antoine Taudou i harmonilära.

Dyck blev kvar i Frankrike och fick franskt medborgarskap 1910. Det möjliggjorde deltagande i tävlingen om Rompriset, där han fick andra pris 1911.

Efter studierna arbetade Vladimir Dyck som pianolärare med många elever ur den parisiska societeten. Hans kompositioner var i början akademiskt präglade, men efterhand blev han mer och mer involverad i skapandet av filmmusik.

1943 blev Vladimir Dyck på grund av sitt judiska ursprung arresterad av Gestapo och tillsammans med sin familj skickad till Auschwitz. Där avrättades han och familjen kort efteråt. Hans person och musik föll efter 2:a världskriget i glömska.  

Sergej Juferov föddes också i Odessa. Han studerade för bland andra Glazunov i St. Petersburg och Herman Laroche i Moskva. Han skrev åtminstone tre operor och ett antal orkesterverk, och har i övrigt komponerat ett ansenligt antal pianostycken och sånger, vilket framgår i en Wikipedia-artikel (se Sergei Yuferov). Juferov försvinner på 1900-talet från offentligheten och man vet inte när han dog. Han var dock verksam i Schweiz 1906.

Text: Yngve Bernardsson

Mer om de tre tonsättarna i verkkommentarerna.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer