Sverigeturné hösten 2024

Monbijoukvartetten från Musikhögskolan i Malmö och Norges Musikkhøgskole i Oslo segrade i 2023 års final av Ung & Lovande. Hösten 2024 åker de på vinnarturné i Sverige med sammanlagt 25 turnéstopp från Skellefteå i norr till Lund i söder (hela turnén längre ned på denna sidan).


“Med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi.”

Juryns motivering 

Monbijoukvartetten bildades hösten 2022 i Malmö. Våren 2023 vann kvartetten Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus. I september samma år gick kvartetten till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen. 

Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har en mer blygsam härkomst. Det var i en lägenhet på Monbijougatan, nära Möllevångstorget i Malmö, som kvartetten befann sig när de bildades. De sökte ett internationellt gångbart namn och fann att gatunamnet passade bra för ändamålet. 

Monbijoukvartetten. Foto: Jonas Bilberg

Marcus Bäckerud, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö Symfoniorkester och Sollentuna Symfoniorkester. 

Alexander Chojecki, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Han har varit aktiv som både orkester- och kammarmusiker i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland. 

Oscar Edin, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin bachelor i Göteborg, master i Stockholm och gick till sist solistdiplom i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solo- tävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition. 

Kristian Chojecki, violoncell, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens solist diplom-studier på DKDM.

Konsertprogram

Under turnén har Monbijoukvartetten två olika konsertprogram som arrangerande kammarmusikförening kan välja mellan.

A
Joseph Haydn, Stråkkvartett op. 64:6 
Tebogo Monnakgotla, (beställningsverk)
Ludvig van Beethoven, Stråkkvartett op. 130:1 

B
Wilhelm Stenhammar, Serenad i C-dur, op. 29 
Tebogo Monnakgotla, (beställningsverk)
Franz Schubert, Stråkkvartett nr 14, ”Döden och flickan” 

Sverigeturnén, hösten 2024

Med reservation för ändringar. Fullständig turnéplan med tider och adresser till spelplatser meddelas senare i vår.

OKTOBER

1/10 Falun
2/10 Gävle
5/10 Trosa
6/10 Söderhamn
7/10 Uppsala
8/10 Torsby
9/10 Karlstad
10/10 Västerås
11/10 Skinnskatteberg
12/10 Södertälje
13/10 Linköping

NOVEMBER

5/11 Göteborg
8/11 Hultsfred
9/11 Tingsryd
10/11 Hässleholm
11/11 Lund
12/11 Ängelholm
13/11 Halmstad
15/11 Borås
16 /11 Lidköping
17/11 Lerum
23/11 Vänersborg

Turnén arrangeras i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Kulturrådet.

Läs även nyheten ”Höstens Sverigeturné klar”