Skip to main content

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande. Segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné. Nu är det fritt fram att söka till tävlingen som avgörs i Västerås Konserthus våren 2025.

Några av de musiker och ensembler som medverkat i biennalen genom åren är Martin Fröst, Malena Ernman, Kungsbacka Piano Trio, Dahlkvistkvartetten och Weberkvartetten. 2023 års vinnare av Ung & Lovande var Monbijoukvartetten från Musikhögskolan i Malmö och Norges Musikkhøgskole i Oslo. Kvartetten genomför sin vinnarturné under hösten 2024.

Monbijoukvartetten. Foto: Jonas Bilberg.

Till 2025 års upplaga söker vi nu musikstuderande födda tidigast 1995. Sökande ska studera vid svensk musikhögskola på masternivå eller motsvarande. Om sökande studerar utomlands ska denne vara svensk medborgare.

Fem ensembler väljs under senhösten ut av en jury för att delta i finalen. Utifrån inskickade inspelningar från de sökande bedömer juryn teknik, musikalisk tolkning och samspel. Val av hur tonsättare och verk kombineras kan också påverka bedömningen. Inspelningarna är anonyma för juryn. I urvalsjuryn ingår Helena Ha-Young Sul, Kammarmusikförbundet, Björn Eriksson, Västmanlandsmusiken och Annasara Lundgren, Musik i Syd.

Kammarmusikförbundet organiserar mer än 110 kammarmusikföreningar i Sverige, från Luleå i norr till Lund i söder. Varje förening arrangerar flera konserter per år där huvudsakligen frilansmusiker engageras. Det är hos några av dessa föreningar vinnarna av Ung & Lovande kommer att göra sin turné, som arrangeras av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.

Vem som blir nästa vinnare av Ung & Lovande avgörs 10-11 maj, 2025, i Västerås Konserthus

Läs mer om ansökan.

Läs mer om höstens Ung & Lovande-turné

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer