Skip to main content

Planer på att arrangera en årlig festivalresa har funnits hos Kammarmusikförbundet sedan förra hösten. Intresset sonderades hos medlemsföreningarna vilket resulterade i att en första festivalresa blev möjlig i början av augusti: festivalen Katrina Kammarmusik på Åland. Hör ett par glada röster från de som tog sig med färjan till den fredliga och klingande ön i Östersjön. En resa som gav mersmak – det planeras redan för ett nytt resmål nästa sommar. 

Samtidigt som den våldsamma stormen Hans härjade som mest i landet reste ett sällskap på tjugofem personer, från tolv av Kammarmusikförbundets medlemsföreningar, för att besöka den betydligt mer sofistikerade och ämabla damen Katrina på Åland. Katrina Kammarmusik genomförs årligen under augusti månad. Konstnärlig ledare sedan ett tiotal år är violinisten Cecilia Zilliacus, en ledning som borgade för en festival med högsta kvalitet.

Umgås till kammarmusik

Idén om en resa för Kammarmusikförbundets medlemmar startade med en önskan om att komma till Wigmore Hall International String Quartet Competition i London. Det visade sig dock att det dröjer till 2025 innan det evenemanget äger rum nästa gång. Tanken var att samla en grupp för att tillsammans njuta av musik från samspelta kammarmusikensembler samtidigt som resan utgjorde en plattform för utbyte av tankar och erfarenheter kammarmusikföreningar emellan. Styrelsen tyckte att idén var så bra att det beslutades att försöka med ett annat festivalmål redan i år. Valet föll alltså på Katrina Kammarmusik som också är medlem i Kammarmusikförbundet.

Dansarna Nadja Sellrup & Oscar Salomonsson var en del av årets festival, som hade tema Rörelse. Foto: Tina Axelsson.

Efter båtresan med endast vissa känningar av stormen anlände vårt sällskap till festivalens invigningskonsert i Mariehamn. Vid konserten deltog pianisterna Bengt Forsberg och Peter Friis Johansson, cellisten Kati Raitinen, barytonsångaren Jakob Högström och den unga stråkkvartetten Opus13. På plats fanns dessutom festivalens två composers in residence, tonsättarna Britta Byström och Jonas Bohlin. 

Tema rörelse

Kammarmusikförbundets medlemmar, fick under sin vistelse på Åland uppleva tre konsertkvällar, två av dem i medeltidskyrkor på landsbygden. Andra kvällens program hade titeln Volley, där cellisten Kati Raitinen från den bakre delen av kyrkan varvade satser ur Johann Sebastian Bachs cellosviter med artister som spelade moderna verk i den främre delen av kyrkan.

Årets festival hade temat rörelse, något som blev väldigt tydligt när Cecilia Zilliacus uruppförde Britta Byströms Mit emsigen Schritten för soloviolin. Cecilia Zilliacus framförde den avancerade violinstämman utan noter och genomförde samtidigt en avancerad koreografi utarbetad av koreografen Joakim Stephenson. Alla framföranden under invigningskonserten var på högsta nivå och publiken gick hem i kvällen med ett stort leende på läpparna, överväldigade av det man just fått uppleva. 

Cecilia Zilliacus. Foto: Tina Axelsson

Vi var i kontakt med tonsättarna Britta Byström och Jonas Bohlin för att höra om deras intryck av festivalen:

– Det var en härlig vecka! Det var förstås roligt för mig att höra så många av mina verk så fint framförda, men det var också en upplevelse att ta del av festivalprogrammet i stort. Till exempel  Schuberts Winterreise med Jakob Högström och Bengt Forsberg, och Musorgskijs Tavlor på en utställning med Peter Friis Johansson – båda fantastiska framföranden av hela verk som man annars ofta bara får höra bitar ur, säger Britta Byström.

– Ja, det var fantastiskt att vara i Mariehamn och få lyssna på alla skickliga musiker och musiken de framförde. Jag är djupt imponerad av musikerna på festivalen. De gjorde väldigt fina tolkningar av min musik och många ur publiken kom fram och var entusiastiska, säger Jonas Bohlin.

Även flera aktiviteter dagtid

Även på dagtid fanns ett digert program att ta del av. Varje förmiddag kunde man besöka frukostkvartar i ett café, där Cecilia Zilliacus och delar av festivalens artister och kompositörer presenterade dagens konserter. Det var inte fel att samtidigt kunna dricka kaffe och äta nygräddade bullar. Dessutom gavs dagligen både lunch- och eftermiddagskonserter. Sammanlagt hölls konserter på fem platser i och omkring Mariehamn.

Bengts Kaffekvarn var en konsert där pianisten Bengt Forsberg fått önska sin favoritmusik; han var dessutom, som alltid, en lysande programvärd. Konserten inleddes med att Bengt Forsberg själv framförde ett pianostycke av en ukrainsk tonsättare, som en mycket känslofull hyllning till det ukrainska folket. Vi fick också stifta bekantskap med den finska valthornisten Ilkka Puputti som tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson och violinisten Sonoko Miriam Welde (primarie i kvartetten Opus13) framförde Johannes Brahms vackra horntrio.

Två middagar åt vi gemensamt på hotellet. Vi fick möjlighet att lära känna varandra och diskutera våra upplevelser. Foto: Sonja Arnelöf

Förutom musik fick vårt sällskap även möjlighet att besöka Ålands parlament, Lagtinget, där Katrina Kulturförenings ordförande, Barbro Sundback, delgav oss en intressant historia om Åland, Fredens Öar, och deras demilitariserade självstyre.

Vågor av intryck på hemresan

Under båtresan tillbaka till Sverige och Grisslehamn var vi översköljda med vågor av varm kammarmusik och många intryck att prata om.  

Martin och Margareta Hjorth från Lidköpings Konsertförening var några av dem som inspirerats av Cecilia Zilliacus sammansättning av festivalen med genomgående hög kvalitet: 

–   Vi hade inte upptäckt festivalen om inte denna resa hade arrangerats och vi hade nog tyckt att det var långt att åka själva. Vi är väldigt nöjda. Vi har fått möjlighet att få kontakt med musiker som kan vara aktuella att ta med i vår förenings program. Att umgås med andra föreningar var också värdefullt.

Vi som skrivit ihop denna text vill även passa på att rikta ett stort tack till Katrina Kulturförening, den enda icke-svenska medlemmen i Kammarmusikförbundet, för en fantastisk festival. 

Text: Lennart Åkermark och Sonja Arnelöf, Kammarmusikförbundet

Deltagande medlemsföreningar på festivalresan till Åland: Nora/Bergslagens Kammarmusikförening, Lidköpings Konsertförening, Sollefteå Musiksällskap, Arboga Musikförening, Trosa Kammarmusikförening, Avesta Kammarmusikförening, Uppsala Kammarmusikförening, Västerås Kammarmusikförening, Torsby Kammarmusikvänner, Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan och Nyköpings Kammarmusikförening. 

Nytt resmål nästa sommar?
På hemresan fick alla deltagare fylla i en enkät om sina intryck av resan. Resultatet är överväldigande positivt. Därför finns redan tankar om en ny resa nästa år. Medlemmar får gärna höra av sig till vårt kansli om tips på resmål: kansli@kammarmusikforbundet.se. Skriv i ämnesraden: Önskemål festivalresa.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer