Skip to main content


Under ett flertal år har debattens vågor runt ett konserthus i Östersund och Jämtland gått höga. Många har engagerat sig, tyvärr utan nämnvärt resultat. Men nu har Jämtland äntligen fått sitt första konserthus, med cirka 120 sittplatser. Detta tack vare några eldsjälar med brinnande hjärta för kammarmusik.

I byn Namn, strax utanför Myrviken med Oviksfjällen som mäktig bakgrund, hittar man nu konserthuset KulturN, som invigdes för två somrar sedan. Ett fantastiskt initiativ av violinisten Bengt-Eric Norlén och sambon Berit Ljungberg. Bengt-Eric är yrkesmusiker och har bland annat varit anställd i Helsingborgs Symfoniorkester. Sedan 2010 har han frilansat som violinist. Han spelar mestadels kammarmusik och tar
orkesteruppdrag runt om i Sverige.

Bengt-Eric Norlén hälsar publiken välkommen.

För ett antal år sedan bestämde Bengt-Eric sig för att återvända till sin hemby Namn där han övertog sitt föräldrahem. Då det inte längre fanns några djur kvar på gården stod ladugården tom. Det är den byggnaden som nu förvandlats till en mötesplats och ett konserthus för alla älskare av kammarmusik.

Där det tidigare hördes råmande kor och pumpande mjölkmaskiner går det idag att lyssna till Mozart och Beethoven. Dessutom finns en alldeles utmärkt konsertflygel. Höskullen har blivit till en balkong för publik och i pausen bjuds det på förfriskningar, utomhus framför ladugårdsporten. I publikvimlet kan man till exempel se ingen mindre än legendaren Karl-Ove Mannberg, tidigare konsertmästare i bland annat Seattle Symphony Orchestra och Kungliga Filharmonikerna. Karl-Ove har likt Bengt-Eric återvänt till sitt kära Jämtland.

Lena Johnson och Mattias Rodrick. Bilden tagen från ”höskullen”, som numera är balkong.

Söndagen den 30 juli hade undertecknad det stora nöjet att besöka KulturN som denna gång gästades av cellisten Mattias Rodrick och pianisten Lena Johnson. En månghövdad publik hade avsatt eftermiddagen för att få lyssna till Johannes Brahms, Robert Schumann och Astor Piazzolla. Och publikens stora gensvar var välförtjänt då duon bjöd ett alldeles superbt samspel med perfekt precision och stora musikaliska uttryck. Som extranummer spelades Somewhere over the Rainbow i ett mycket fint arrangemang för cello och piano. Och som om detta inte vore nog, extranumret inramades av en regnbåge vidsträckt över Ovikens fantastiska fjällvärld.

Under konserten berättade Bengt-Eric Norlén dessutom om den stundande festivalen, med namnet KulturNFestivalN. Ett namn helt enligt jämtskans grammatik. Festivalen ges på KulturN mellan den 19-20 augusti och spelas både ute och inomhus. På totalt fyra scener och med ett musikaliskt innehåll som spänner från klassiskt till folkmusik, blues, visor och flera överraskningar. Kammarmusiken lever i Jämtland och det tack vare eldsjälar som Bengt-Eric Norlén och Berit Ljungberg.

Text och bild: Lennart Åkermark,
Kammarmusikförbundet

Mer om KulturNFestivalN

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer