Skip to main content

Sommarledigheten är snart här. Men några av landets kammarmusikarrangörer och musiker kommer knappast ligga på latsidan. Minst 26 festivaler kommer att arrangeras från Båstad i söder till Sorsele i norr. Tolv av festivalerna kan du läsa om i denna artikel, de övriga är listade med namn och datum längst ned. Flera tidigare medverkande musiker i Ung & Lovande kommer att spela i sommar och en av Skandinaviens mest lovande stråkkvartteter, OPUS 13, gästar både Sandviken, Båstad och Åland. Violinisten Cecilia Zilliacus (bilden) som är konstnärlig ledare för Katrina Kammarmusik på Åland spelar även på festivalen i Allhelgonakyrkan i Stockholm. Sommaren startar med Nora Kammarmusikfestival 16-22 juni och avslutas med att Mats Bergström och vänner spelar på sensommarfestivalen i Österbybruk, 25-27 augusti.

Nora Kammarmusikfestival, 16-22 juni

Nora firar 10-årsjubileum med temat Nordiskt ljus. En hel vecka med musik, konserter och kurser. Nytt för i år är att ett dagläger för unga stråkar, i samarbete med Nora kulturskola. Som tidigare år arrangeras det även en orkesterläger för ungdomar mellan 12-20 år.

Wirénkvartetten medverkar på Nora Kammarmusikfestival. Foto: Nikolaj Lund

Konstnärlig ledare för festival och kurser är dirigenten Katarina Andreasson som även medverkar med sin violin. I programmet återfinns bland annat en blåskvintett från Svenska Kammarorkestern och Wirénkvartetten, med tonsättare som Molly Kien, Dag Wirén och Wilhelm Stenhammar på repertoaren.

Festivalen avslutats med en festkonsert som samlar flera av festivalens artister och kursdeltagare.

Saxå Kammarmusikfestival, 25-26 juni

Festivalen, som arrangeras för 36:e gången, i östra Värmland, bjuder på ett par dagars festival med doft av historia, nutida musik, romanssång samt musik som aldrig tidigare har framförts. Pianotrio, stråkkvartett, romanssång, pianosextett, poesi, och en ensemble med ukrainsk pianomusik spelad av en internationell välrenommerad pianist är delar av årets program.

Medverkande musiker: Iskandar Komilov, Marko Komonko, Henrik Peterson, Mikhail Zatin violin, Peter Eriksson, Karin Petersdotter, viola, Bekhbat Tsagaanchuluun, Erik Wahlgren, cello, Maria Frankel, kontrabas, Margreet Houtman, klarinett, Octavian Dragomir, Natalya Pasichnyk, piano och Stina Ekblad, skådespelare. Konstnärlig ledare: Peter Eriksson.

Båstad Kammarmusikfestival,
26 juni-1 juli

Under årets festival på Bjärehalvön i Skåne är temat Båstad – så in i Norden. Det kommer ”debatteras” mellan grannländernas solister och ensembler, det leks med frågor som ”vad är typiskt danskt, svenskt eller finskt?” och “när bryts myten om vår gemensamma identitet?”.

Stockholm Syndrome Ensemble med Simon Crawford-Phillips,
Malin Broman, Malin William-Olsson, Johannes Rostamo och
Rick Stotijn.

Festivalens tonsättare är Steingrímur Rohloff och konstnärlig ledare är som tidigare år Cathrine Winnes.

I samarbete med Musikhögskolan i Malmö och Musik i Syd ges flera mästerklasser i anslutning till festivalen.

En rad artister och ensembler kommer till Båstad, bland annat Carion Wind Quintet, OPUS 13, Messiaen Quartet Copenhagen och Stockholm Syndrome Ensemble.

Fairplay Chamber Music, 7 -11 juli

Åttonde upplagan av kammarmusikfestivalen i Järna nu med nytt namn: från Järna Festival Academy till Fairplay Chamber Music; ett namnbyte som ska göra festivalens klimatprofil ännu tydligare.

Till sommarens festival kommer den internationellt hyllade tyska violinisten Alissa Margulis och världsklarinettisten Martin Fröst. De konstnärliga ledarna Peter Friis Johansson och Jakob Koranyi medverkar som musiker i programmet såväl som en rad stjärnsolister som cellisten Torleif Thedéen, norska violasten Ida Bryhn och violinisten Berit Cardas.

Running for Beethoven 9 juli. Foto: Elias Gammelgård

Fairplay Chamber Music bjuder på ett drygt 20-tal olika konsertarrangemang med såväl klassisk som samtida musik, alltifrån lunchmusik till Late Night; i programmet Femme Fatale belyses relationerna mellan manliga och kvinnliga tonsättare och vidare Yoga med Bach, barnkonserter med mera. Det mesta äger rum i Kulturhuset i Ytterjärna men också i Skyspace, James Turrells konstverk, som finns på promenadavstånd från kulturhuset.

Fjolårssuccén Running for Beethoven återkommer den 9 juli. I det halvmil långa loppet bjuds motionärer in till att springa/jogga/gå till ett live-framförande av Beethovens femte symfoni.

 

Lövstabruk Kammarmusikfestival, 7-9 juli

Amanda Maier-Röntgen.

Festivalen för svensk kammarmusik, Lövstabruks Kammarmusikfestival, firar tonsättaren och violinisten Amanda Maier-Röntgen (1853-1894). Amanda blev Sveriges första kvinna att erhålla titeln Musikdirektör – vilket numera motsvarar masterexamen. Denna hennes historiska bedrift öppnade många dörrar för kvinnliga kolleger efter henne. Vidare studerade hon i Leipzig där hon redan under studietiden gjorde succé. Bland annat uruppförde hon sin egen violinkonsert med berömda Leipzig Gewandhausorkestern och färdigställde flertalet av hennes mest betydande kammarmusikverk.

Utöver att fira denna fantastiska tonsättare och hennes konstnärsgärning delar hon festivalen med många andra svenska tonsättare både från förr och i närtid som till exempel B. Tommy Andersson, Valborg Aulin, B. H. Crusell, Laura Netzel, Albert Schnelzer, Alice Tegnér, Djuro Zivkovic och många fler. Medverkande artister är bland annat Laura Michelin, Ingrid Berg, Paul Waltman, Kati Raitinen och tre tidigare deltagare i Ung & Lovande: Anna Christensson, Magnus Holmander och Kristina Winiarski.

Konstnärliga ledare och grundare av festivalen: cellisten Antonio Hallongren och pianisten Thomas Rudberg.

Julitafestivalen, 15 juli-19 augusti

Carl Pontén.

Carl Pontén är internationellt verksam konsertpianist, men arrangerar också varje år den internationella kammarmusikfestivalen vid Julita Museet, på Julita gård. Festivalens program äger rum sex lördagar mellan 15 juli och 19 augusti, med ensembler som De Geer Pianokvartett, Pianoduon Schiavo, Sosnowska-Garcías Duo och andra musiker som violinisten Bernt Lysell, sopranen Miranda Heldt, klarinettisten Dimitri Ashkenazy och, ja, så klart även Carl Pontén vid pianot.

Gotland Chamber Music Festival, 24-28 juli

Kammarmusikfestivalen på Gotland, som arrangeras för 38:e året, inledes med en pianoafton i Bryggarsalen i Visby med Staffan Scheja på piano, Henrik Naimark Meyers, violin och Ung & Lovande-vinnaren 2019, Kristina Winiarski, cello. Även duon Magnus Holmander och Irina Serotyuk, som vann Ung & Lovande 2017, ingår i programmet – Irina på accordeon och Magnus som kan få ett notställ att sväva och sin klarinett att bokstavligt talat gå upp i rök.

I några av festivalens övriga konserter spelar Joel Lyssarides piano tillsammans med George Prokopiou på bouzouki, sopranen Kerstin Avemo sjunger sånger av Edvard Grieg och Jean Sibeliusf tillsammans med Staffan Scheja på piano och festivalbesökaren får även lyssna till Mozarts klarinettkvintett och Camille Saint-Saëns violinsonat och mycket mer. 

Som vanligt äger festivalen rum i S:t Nicolai ruin ett par kvällar, i kyrkorna i Fröjel, Gammelgarn och Dalhem samt i Bläse Kalkbruksmuseum. 

Till festivalens hemsida

Magnus & Irina. Foto: Nadja Sjöström

Sandviken Kammarmusikfestival, 3-5 augusti 

Tyngdpunkten i festivalen, som arrangeras i Sandviken för 37:e gången, är som vanligt begåvade unga musiker.

Medverkar gör bland annat Opus 13 som består av unga musiker från Sverige och Norge. Stråkkvartetten som är en av Skandinaviens mest unga och lovande kvartetter har nyligen vunnit 2:a pris i den prestigefyllda tävlingen Banff International String Quartet Competition i Canada.

Earendelkvintetten. Foto: Jimmy Ebbesson.

Och på tal om ung och lovande, Earendelkvintetten som var en av finalisterna i årets kammarmusikbiennal Ung & Lovande, gästar även de Sandviken. Denna blåsarkvintett mottog 2022 Kungliga Musikaliska Akademiens fortbildningsstipendium för ensembler.

I programmet ingår bland annat även en pianoduo från Italien och en konsert för barn: Sagan om Babar den lilla elefanten med musik av Poulenc. Den avslutande Kavalkaden med alla festivalens musiker gästas detta år av sångerskan Anna-Carin Jutestål, flöjtisten Irma Appelgren och trombonisten Christian Lindberg.

Konstnärliga ledare för festivalen är Mats Widlund, piano och Tobias Carron, flöjt, som också medverkar i festivalprogrammet som musiker.

Katrina Kammarmusik, 8-12 augusti

Den konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus bjuder in till ett ett fullspäckat program: 16 evenemang under 5 dagar på 7 platser runt om på Åland.

Cecilia Zilliacus. Foto: Mia Marin

Temat får årets festival är rörelse – musik som anledning till rörelse – dans! Musik som skäl till känslor – rörelse! Flera språks ord för ”sats” i ett musikstycke är: movement, movimento, mouvement – rörelse!

Festivalens tonsättare är Britta Byström och Jonas S Bohlin. Bland annat kommer Bohlins ”Drömtrio” uruppföras av Amandatrion som består av Cecilia Zilliacus, violin, Kati Raitinen, cello, och Bengt Forsberg, piano.

Under festivalen uruppförs även de båda festivaltonsättarnas specialbeställda soloverk för violin och koreografi. Koreograf är Joakim Stephenson (tidigare medlem av Kungl. Baletten, Stockholm). Det blir även ungerska, slaviska och rumänska danser med Brahms, Dvořák och Bartók.

Bland övriga medverkande ryms bland andra barytonsångaren Jakob Högström, hornisten Ilkka Puputti, stråkkvartetten Opus13 och Stockholm Saxofonkvartett med tidigare Ung & Lovande vinnaren Theo Hillborg som en av medlemmarna.

I samband med festivalen arrangeras även mästarkurser i solospel och kammarmusik i samarbete med Ålands musikinstitut.

Nordic Song Festival, 5-13 augusti

Nordic Song Festival arrangeras i Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lilla Edet. Festivalen brinner för den nordiska sångskatten och bjuder in till konserter, masterclass, föredrag och opera.

Gitta-Maria Sjöberg. Foto: Sören Kaas Claesson

Årets tema är Färöarna/ Danmark. Årets tonsättare är Sunleif Leivsson Rasmussen vars sånger framförs av den internationellt verksamma färöiska sopranen Birita Poulsen. Det fullspäckade programutbudet innehåller bland annat konserter med världsberömde danske tenoren Stig Fogh Andersen och mottagarna av Dorothy Irvings romansstipendium; sopranen Anna Bæk Christensen och pianisten Octavian Leya Dragomir. Dessutom framför en barn- och ungdomskör nyskrivna sånger i konserten Lyrik för klimatet.

Konstnärlig ledare och festivalens grundare är den svensk-danska sopranen Gitta-Maria Sjöberg. 

KvAh – Festival – SCHubert och hans wienerbröder, 17-20 augusti

Temat för årets festival i Allhelgonakyrkan i Stocholm är SCHubert och hans wienerbröder. Jo, du läste rätt. Tre versaler får inleda i Franz efternamn eftersom de andra tonsättande wienerbröderna på festivalen är SCHrekers, SCHumann och SCHönberg. Festivalen som arrangeras av Kammarmusikens vänner i Allhelgonakyrkan (KvAh), äger rum fyra sensommardagar i den tjärdoftande kyrkan.

Cecilia Zilliacus medverkar KvAh:s festival i Stockholm såväl som Katrina Kammarmusik på Åland. Foto: Vidar Skaar Borgersen.

Varje konsert inledes som vanligt med några pianostycken av festivalens konstnärlige ledare Bengt Forsberg. I Schuberts anda blir det en musikfest där det blandas och ges sånger, pianostycken och kammarmusik med Forellkvintetten som något att gnola på hemvägen.

Medverkande musiker är bland annat Cecilia Zilliacus och Julia-Maria Kretz, violin, Ylvali Zilliacus, viola, Kati Raitinen, cello, Kerstin Avemo, sopran Laura Michelin, flöjt,  Niklas Andersson, klarinett, Hans Larsson, horn, Henrik Blixt, fagott och Ingalill Hillerud, kontrabas.

Sensommarfestival i Österbybruk, 25-27 augusti

I den vackra herrgårdssalen i Österbybruks herrgård, i norra Roslagen, blir det åter sensommarfestival, ”Mats Bergström med vänner”. Festivalen bjuder på en blandning av kammarmusik, jazz, soul och folkmusik. Peter Jablonski inleder vid pianot med Chopin.

Mats Bergström med vänner spelar på Österbybruks herrgård. Foto: Karl Melander.

Under helgen bjuder sedan Mats Bergström in vänner som trombonisten Nils Landgren och sångerskan Lisa Nilsson i olika konserter. Det blir även musik av J S Bach, Franz Schubert och Hugo Alfvén när Mats Bergström bildar trio med sångerskan Elin Rombo och violinisten Anders Kjellberg.

Under helgen kan besökaren även vandra på kulturstigar, ta del av utställningar, guidade turer, föredrag eller sjunga i den glada festivalkören under musikgudstjänsten.

Festivalen avslutas med folkmusikikonen Lena Willemark och Mats Bergström, då det blir en blandning av visor och låtar ur Lenas katalog.

Text: Jörgen Wade

Mer kammarmusik i sommar:

Leksands Kammarmusikfestival, 29-30 juni
Lyckå Kammarmusikfestival, 2-9 juli
Kammarmusikfest i Vattnäs Konsertlada, 13-15 juli
Kontinent Dalsland, 14-15 juli
Vamlingbo Kammarmusikfestival, 14-16 juli
Vindelfjällens Kammarmusikfestival, 27-30 juli
Styrsö Kammarmusikdagar, 3-5 augusti
Kalvfestivalen, 8-13 augusti
Change Music Festival, 17-20 augusti
Akademifestivalen i Stockholm, 16-20 augusti
KulturNFestivalN, 19-20 augusti
Helsingborg Pianofestival, 24-27 augusti
Göteborgs Pianofestival, 22 augusti, 3 september, 9-10 september
The Funäs Festival, 21-24 september

Har vi missat att ta med någon av sommarens kammarmusikfestivaler, hör gärna av er till oss!Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer