Skip to main content

Yngve Bernhardsson har uppdaterat vårt verkregister med sex verk av fyra tonsättare. Tre tonsättare är nya i registret: Léon Boëllmann, Rita Strohl och den holländska pianisten och pedagogen Henriëtte Bosmans. Alla nya verkkommentarer, där även verk av Dmitrij Sjostakovitj ingår, är länkade längst ned i denna artikel.

Henriëtte Bosmans (1895-1952) föräldrar var båda musiker, fadern Henri Bosmans var cellist och modern, Sarah Benedicts, pianist. Fadern dog redan 1896 och modern fick ensam ansvaret för Henriëttes första musikaliska uppfostran. Henriëtte Bosmans debuterade som pianist 1915 och påbörjade därmed en europeisk karriär som solist tillsammans med dirigenter som Pierre Monteux, Willem Mengelberg och Ernest Ansermet, Sir Adrian Boult and George Szell.

Henriëtte Bosmans: Foto: Jacob Merkelbach

Komponerandet fick i början stå tillbaka för konsertverksamheten, som dock minskade efter den tyska ockupationen 1939. Modern var judinna och som halvjudisk fick Henriëtte till slut inte längre uppträda offentligt. Bosmans tvingades därför under flera år att inskränka konsertverksamheten till hemkonserter med ett fåtal lyssnare. För att kunna försörja sig och modern under denna tid undervisade hon i piano och komponerade.

Henriëtte Bosmans skrev ett 70-tal verk, främst pianostycken, sånger och kammarmusikverk. Bland verken kan nämnas Concertino för piano och orkester (1928), två cellokonserter, en violinsonat (1918), en cellosonat (1919), en pianotrio (1921) och en stråkkvartett (1927).

Cellon var ett viktigt instrument för Bosmans. Det var faderns instrument och flera av hennes tidiga kompositioner var för cello. Cellosonaten (1919) är tillägnat beställaren, cellisten Marix Loevensohn. Första satsen i verket har sonatform. Det kraftfulla huvudtemat hörs omedelbart i cellon.

Text: Yngve Bernhardsson

Följande verkkommentarer har lagts till i verkregistret:

Boëllmann, Léon Cellosonat op. 40
Bosmans, HenriëtteCellosonat (1919)
Sjostakovitj, Dmitrij IIStråkkvartett nr 4, Stråkkvartett nr 6, Stråkkvartett nr 11
Strohl, RitaCellosonat, Grande Sonate Dramatique (1892)

Till verkkommentarerna

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer