Skip to main content

Henrik Frendin, professor i viola & kammararmusik och konstnärlig ledare för festivalen Kammarmusik i Vintertid fyller 60 år idag. 

Dagens jubilar, altviolinisten Henrik Frendin, är en av Sveriges främsta ambassadör för sitt instrument. Som solist och kammarmusiker rör han sig fritt i olika genrer. Han erhöll solistdiplom 1989 vid Det Kgl Danske Musikkonservatorium och var då redan anställd som stämledare i Danmarks Radios Symfoniorkester. 1991 lämnade han orkestern och har sedan dess turnerat i stora delar av världen och varit inbjuden soloartist vid International Viola Congress i Tyskland, Kanada samt Nya Zeeland. Åtskilliga verk har skrivits direkt för Henrik Frendin. År 2002 uruppförde han två violakonserter vid festivalen Lange Nacht der Neue Klänge i Wiener Konzerthaus. 

Henrik Frendin är konstnärlig ledare för Kammarmusik i vintertid, festivalen som är jämngammal med vår jubilar, och som under årens lopp blivit något av en institution som lockar hängivna kammarmusikälskare från hela Skandinavien. De senaste femton åren har Henrik Fredin samlat några av kammarmusikens absoluta toppmusiker att musicera tillsammans på Sahlströmsgården i Torsby, där festivalen arrangeras. 

Henrik Frendin är även professor i viola/kammarmusik vid Musikhögskolan i Malmö och har dessutom varit huvudlärare i viola både vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt vid Musikhögskolan i Göteborg. Han har under åren givit ett stort antal internationella mästarklasser, bland annat vid Guildhall School of Music i London, Hochschule für Musik ”Felix Mendelssohn-Bartholdy” i Leipzig samt University of California i Santa Barbara. 

På musikhögskolan i Malmö har Henrik Frendin varit lärare för flera unga och lovande inom kammarmusiken. Medlemmar i Monbijou Quartet, som är en av årets finalister i Ung & Lovande, har haft jubilaren som lärare.   

Stort grattis på födelsedagen, Henrik Frendin!

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer