Skip to main content

Nu finns det ett verktyg för arrangörer som enkelt kan göra konserter och andra event mer tillgängliga. Oavsett vilka hjälpmedel som finns eller inte finns i lokalen görs evenemanget mer tillgängligt eftersom appen ökar delaktigheten, så att den med funktionsnedsättning kan förbereda sig för kulturupplevelsen på bästa sätt.

Tillgänglighetsbladet som arrangören skapar via appen är ett sätt att tillmötesgå en vädjan om information. Oavsett nivån på kulturevenemangets tillgänglighet är informationen mycket viktig för personer med funktionsnedsättning. Om ramp, hörslinga eller ledstråk inte finns, behöver denne veta det på förhand. Det tar några få minuter att skapa tillgänglighetsbladet i TK-appen som sedan på olika sätt kan länkas till programinformation på hemsidor, facebook-evenemang med mera.

TK-appen har tagits fram som ett projekt finansierat av Arvsfonden och har inkluderat stort engagemang av personer från funkisrörelsen i hela Sverige med extra vikt på två arbetsgrupper från Gävle och Gotland. Idén till TK-appen kom under ett annat tillgänglighetsprojekt där en tillgänglig teaterföreställning var i fokus. Under föreställningen upptäckte TK-appens projektledare Johan Seige och Lars-Göran Wadén, som själva är funktionsnedsatta, att det fanns ett behov från publiken att veta vad själva föreställningen skulle innehålla: stroboskopljus, starka ljudbangar, rök på scenen med mera. Något som tillgänglighetssidor, arrangörer, eventskapare eller biljettförsäljningsföretag sällan har i sin programinformation.

I efterforskningar växte formatet för applikationen sakta fram. Allmänna arvsfonden trodde på idén och beslöt sig för att stödja projektet. Kulturens bildningsverksamhet tog av samma skäl på sig ägarskapet och TK-appen är nu klar att användas.

Mer om TK-appen

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer