Skip to main content

En ny tonsättare, Francesco Cilea, har lagts till i vårt verkregister. Sonat för piano och cello op 38 innehåller en rikedom på melodier. Även verk av Tor Aulin, Mozart och Beethoven finns i nya kommentarer.

Francesco Cilea (1866-1950) var en italiensk tonsättare och pedagog. Det berättas om tonsättaren att han redan som litet barn bestämde sig för att ägna sitt liv åt musiken, efter att ha hört delar av Bellinis Norma framföras i sin hemstad Palmi i Kalibrien. Det förklarar kanske också varför han ägnat sin mesta energi åt att komponera operor. Det blev allt som allt 5 stycken. Flera av hans operor framförs i Italien, men utanför hemlandet är det nog endast Adriana Lecouvreur (1902), som då och då står på operahusens repertoar.

Utebliven succé för hans sista opera Gloria, som hade sin premiär 1907 på La Scala under Toscaninis ledning, gjorde att han i fortsättningen ägnade sig åt pedagogisk verksamhet och komposition av pianostycken, sånger och kammarmusik. De flesta av dessa verk har dock förblivit okända utanför Italien.

Francesco Cileas cellosonat innehåller den rikedom på melodier som kan förväntas av en operatonsättare. Den borde kunna bli lika omtyckt bland kammarmusikälskare som Adriana Lecouvreur är bland operaälskare.

Text: Yngve Bernhardsson (ur verkkommentarerna)

Till verkregistret med nya kommentarer till verk av Cileas, Aulin, Mozart och Beethoven.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer