Skip to main content

Vi har tagit ett samlat grepp på nio kammarmusikfestivaler runt om i Sverige och Norden. Festivalsommaren startar i Utterbyn den 15 juni och avslutas i Göteborg den 26 augusti. Alva Holm, vinnare av Solistpriset 2022, är en av flera artister som gästar kammarmusikfestivalen i Båstad, som firar 30-årsjubileum i år. Två av sommarens festivaler, Nora och Lövstabruk, arrangeras för tionde gången.

Kammarmusik utan gränser, 15-19 juni

För andra året i rad blev den anrika föreningen ”Kammarmusik i vintertid” tvungen att skjuta på kammarmusikveckan under sportlovet på grund av pandemin. Från vintertid till sommartid alltså. Festivalen, som äger rum på Sahlströmsgården i lilla värmländska Utterbyn, lyckades även denna sommar engagera en av vår tids mest omskrivna violinsolister, den i Californien bosatte franske violinvirtuosen Gilles Apap.

Festivalen är i det mindre formatet där intentionen är att presentera kammarmusicerande som det praktiserades förr i tiden när det begav sig på de Värmländska herrgårdarna – i salongen efter en god måltid.

Henrik Frendin.

Henrik Frendin, professor i viola & kammararmusik, är konstnärlig ledare för festivalen.

Båstad Kammarmusikfestival 30 år!
27 juni-2 juli

För trettionde gången i rad förgyller Båstad Kammarmusikfestival sommaren på Bjärehalvön. Den klassiska kammarmusikrepertoaren, varvad med moderna och samtida verk och i framförande av de främsta svenska och internationella musikerna, har gjort festivalen till en av Sveriges mest betydande. Efter två svåra år av publikrestriktioner väntar nu en fullmatad festival, med titeln “Två sidor av samma sak”. Årtalet 2022 består bara av tvåor, bortsett från nollan som ju egentligen ingenting är.

– Kan vi inte leka med detta?” frågade sig festivalens konstnärliga ledare Cathrine Winnes, när hon i vintras började planera sin andra festival i Båstad. Jodå! Hela programmet har blivit en lek med tvåor.

Alva Holm. Foto: Julia Severinsen.

En rad stora artister kommer till Båstad detta jubileumsår. Bland annat kommer violinisten Johan Dalene, pianisten Christian Ihle Hadland, violasten Göran Fröst och så bildar årets solistprisvinnare Alva Holm trio tillsammans med de övriga två finalisterna: Klara Andersson och Daniel Thorell.

Nora kammarmusikfestival, 17-23 juni

En hel vecka med musik, konserter och kurser. Festivalen arrangeras för tionde gången. Mötet mellan Italien och Bergslagen är en musikalisk röd tråd. I programmet ingår bland annat en duo med violinisten Elicia Silverstein och cellisten Mauro Valli. Dessutom violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka som tillsammans bildar duon LISAS.

Konstnärlig ledare för festival och kurser är dirigenten Katarina Andreasson som även medverkar med sin violin.

Festivalen avslutats med en festkonsert som samlar flera av festivalens artister och kursdeltagare.

Järna Festival Academy, 30 juni-6 juli

Sjätte upplagan av kammarmusikfestivalen i Järna sätter ljuset på klimatfrågan. Festivalen inleds med loppet Running for Beethoven, där deltagarna tävlar med Beethoven att komma i mål innan sista tonen av Ödessymfonin klingat ut.  

Running for Beethoven. Foto: Elias Gammelgård

I programmet ingår också Bachs cellosviter i James Turells konstverk Skyspace, John Cages pianosonater för första gången i Sverige på 20 år och Amanda Ginsburg tillsammans med en stråkkvartett. Dessutom samtal i form av politisk verkstad med Klimatriksdagen.

Bakom festivalen och konstnärliga ledare är cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson. 

Lövstabruk Kammarmusikfestival, 8-10 juli

Festivalen i Lövstabruk som arrangeras för tionde gången uppmärksammar i år det svenska musikarvet med att lyfta fram svenska tonsättare i skuggan av kontinenten. Under tre dagar kommer så många svenska tonsättare som möjligt klämmas in. Det blir kammarmusik med nationella storheter som Stenhammar, Andrée, Atterberg samt modern musik av nutida stjärnskott som Albert Schnelzer, Andrea Tarrodi och Daniel Fjellström.

I festivalens strävan att framföra verk som inte tillhör standardrepertoaren, men som verkligen förtjänar att bli spelad, presenteras även kammarmusik av tonsättarna Ika Peyron, Johan Lindegren och Knut Håkansson.

Konstnärliga ledare och grundare av festivalen: cellisten Antonio Hallongren och pianisten Thomas Rudberg.

Sandviken Kammarmusikfestival, 4-6 augusti 

Pontus Carron, som 2019 vann Ung & Lovande (tillsammans med Kristina Winiarski) är en av artisterna på Sandvikens Kammarmusikfestival. Foto: Jonas Bilberg

Tyngdpunkten i festivalen, som arrangeras i Sandviken för 36:e gången, är som vanligt begåvade unga musiker. Michele Carrara, Matilda Lindholm, Ylva Larsdotter, Jakob Koranyi, Sebastian Stevensson, Esther Dorado Suela och Ung & Lovande-vinnaren Pontus Carron är några av de som är med i programmet. Gästande stråkkvartett är Vertavokvartetten.

Konstnärliga ledare är Tobias Carron, flöjt och Mats Widlund, piano. De två ingår också i musikerskaran.

Den avslutande kavalkaden som samlar alla festivalens artister gästas dessutom av trombonisten Christian Lindberg.

Katrina Kammarmusik, 9-13 augusti

Den konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus bjuder in till ett ett fullspäckat program med cirka 14 konserter som arrangeras på olika orter på Åland.

Cecilia Zilliacus. Foto: Mia Marin

Katrina Kammarmusik 2022 tar sin inspiration från den spränglärda humanisten Erasmus av Rotterdam (1466-1536). Erasmus strävade efter kunskapsutbyte och det goda samtalet – den bästa, kanske enda, vägen till en varaktig fred. Musiken från Erasmus egen tid var övervägande av religiöst slag men renässansen var den tid då musik började skapas för sin egen skull.

Cembalisten Julio Caballero Pérez är konstnärlig ledare för ensemblen ”El Gran Teatro del Mundo” och kommer att gästa festivalen tillsammans med blockflöjtisten Michael Form, gambisten Bruno Hurtado Gosalvez och harpisten Vincent Kibildis. Renässansmusik med ursprung i olika städer och länder där Erasmus verkade kommer att framföras. Dessutom nutida verk skrivna för gamla instrument.

Tonsättaren Sebastian Fagerlund är hustonsättare och många verk ur hans kammarmusikproduktion kommer att spelas.

Bland övriga medverkande ryms bland andra pianisten Simon Crawford-Phillips, cellisten Kati Raitinen, klarinettisten Karin Dornbusch och violinisten Julia-Maria Kretz.

I samband med festivalen arrangeras även mästarkurser i solospel och kammarmusik i samarbete med Ålands musikinstitut.

Nordic Song Festival, 7-15 augusti

Festivalen i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla med artister, föreläsare och pedagoger som alla brinner för den nordiska sångskatten. Som förra året är norrmannen Gisle Kverndokk festivalens tonsättare.

Gitta-Maria Sjöberg. Foto: Sören Kaas Claesson

Festivalen har som målsättning att vara en festival för alla och samarbetar med kulturprojektet Creative Point för att göra evenemangen så tillgängliga som möjligt. Dessutom direktsänds festivalen på digitala plattformar för att nå ut med den nordiska sångkulturen till andra delar av världen.

Konstnärlig ledare och festivalens grundare är den svensk-danska sopranen Gitta-Maria Sjöberg. 

Göteborgs Pianofestival, 26-28 augusti

Genom aktiviteter, konserter och mästarklasser främjar festivalen intresset för piano. Och som på förra årets festival arrangeras även i år en internationell pianotävling i åldern 12-29 år.

Helena Ha-Young Sul. Foto: John Hagby

Vilka artister som deltar i konsertprogrammet är ännu inte helt fastställt, men allt äger rum på Göteborgs Konserthus, vid Götaplatsen.

Pianofestivalens grundare och konstnärliga ledare är pianisten Helena Ha-Young Sul. 

Text: Jörgen Wade

Mer kammarmusik i sommar:

Saxå Kammarmusikfestival, 26-28 juni
Leksands Kammarmusikfestival, 29 juni-1 juli
Roslagens Kammarmusikfestival, 1-3 juli
Julitafestivalen, 9 juli – 6 augusti
Musik i Äppelriket, 5-9 juli
Vamlingbo Kammarmusikfestival, 22-24 juli
Styrsö Kammarmusikdagar, 28-30 juli
Kalvfestivalen, 11-14 augusti
Vindelfjällens Kammarmusikfestival, 13-14 augusti
Musikdagar i Arild, 6-20 augusti
The Funäs Festival, 18-20 augusti
Festival – 6 jubilarer, 25-28 augusti (Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan)
Mats Bergström med vänner, Sensommarfestival i Österbybruk, 26-28 augustiDen här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer