Skip to main content

Våra verkkommentarer har uppdaterats med nya verk av Gade, Mendelssohn och Schubert. Som ny tonsättare i registret är nu även Tor Aulin tillagd, med verket Fyra akvareller.

Tor Aulin (1866-1914) var en svensk violinist, dirigent och tonsättare. Redan som 11-åring påbörjande han sina studier vid musikkonservatoriet i Stockholm. Som ledande violinist i Sverige grundade han 1887 den Aulinska kvartetten, som var verksam till 1912.

1881 fick Tor Aulin anställning i Hovkapellet och blev 1889-92 dess konsertmästare. Han var en av initiativtagarna till Stockholms Konsertförening, som bildades 1902. Där dirigerade Aulin fram till 1909 och därefter till 1912 vid Göteborgs orkesterförening.

Tor Aulin var också en av ”gubbarna” i kretsen kring August Strindberg. Att han skrev scenmusiken till Mäster Olof var alltså ingen tillfällighet.

Tor Aulin var bror till pianisten och tonsättaren Valborg Aulin.

Aulinska kvartetten

Aulinska kvartetten gjorde årligen riksomfattande konsertturnéer med verk av framför allt Beethoven men också av nordiska tonsättare som Berwald, Grieg, Ludvig Norman och Stenhammar. Den senare, som hörde till vänkretsen, verkade för övrigt ofta som pianist tillsammans med kvartetten.

Kvartettens betydelse för att höja den kammarmusikaliska bildningen i Sverige och för att göra svenska kammarmusikverk kända utomlands kan knappast överskattas.

Fyra akvareller

Tor Aulins verklista är inte stor. I de större verken var han mera av en centraleuropé än
nordisk nationalromantiker. Men de mindre styckena har onekligen drag av Griegs och Emil Sjögrens pastorala stämningar. Till de mest känd styckena hör Violinkonsert nr 3 och Fyra akvareller för violin och piano.

Fyra akvareller är antagligen Aulins mest kända verk. Verket tillhör en lättare genre
som brukar kallas karaktärsstycken. De liknar därmed många andra violinvirtuosers stycken som inte bara beundras för sina tekniska svårigheter utan också för de sköna melodierna. Någon har beskrivit akvarellerna som ”lätta att älska och svåra att glömma”, och man kan bara instämma. Violinen har huvudrollen i alla fyra styckena. Verket finns även i en orkesterversion av Tor Mann.

Text: Yngve Bernhardsson (hämtat från verkkommentarerna).

Till verkkommentarerna med uppdaterade verk av Gade, Mendelssohn, Schubert och Aulin.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer