Skip to main content

Höstens pristurné är nu lagd. Förra årets vinnare av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande, Duo Julia & Theo, kommer att göra konserter på flera platser i Sverige, från Storuman i norr till Simrishamn i söder. Pianisten Julia Isaksson och saxofonisten Theo Hillborg ser såklart fram emot turnén. Och kanske hinner de skaffa körkort till dess. 

Fram till slutet av februari hade Kammarmusikförbundets medlemsföreningar möjlighet att boka in 2021-års vinnare av Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Turnén som är priset har planlagts och koordinerat av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd. Det blir 29 konsertstopp i Sverige, från Storuman i norr till Simrishamn i söder (hela turnén längst ned i denna nyhet). 

– Att vi har varit med och vunnit Ung & Lovande känns lite konstigt. Det känns stort. Det är ett väldigt bra pris med en turné. Det är mer än bara pengar, säger Theo Hillborg. 

Båda i duon är fortfarande studerande. Julia går sitt sista år på diplom interpretation på Musikhögskolan i Malmö och Theo gör sin sista termin på Kungliga Musikhögskolans masterprogram i Stockholm. 

Förutom studierna ska båda även försöka hinna med att ta körkort i hopp om att det ska underlätta att ta sig runt på turnén. 

– Ja, det är tanken och målet. Men samtidigt är tåget ett väldigt miljövänligt och billigt alternativ som vi också har i åtanke, säger Julia Isaksson. 

Duo Julia & Theo. Foto: Jonas Bilberg

Trots att duon bor i olika delar av landet har de träffats regelbundet och spelat sedan vinsten förra våren. Nyligen gjorde Duo Julia & Theo en konsert i Lindesberg, som kan ses som en förövning för vad som komma skall. Konserten var arrangerad av Nora/Bergslagens kammarmusikförening.  

– Det var jättekul att spela. Innan konserten  träffade vi elever från det estetiska programmet, som är i början av sin musikutbildning. Att ha en dialog och frågestund samt diskussion om musik tyckte vi var mycket givande. Det är något vi kan tänka oss att göra även under höstens turné, säger Julia Isaksson. 

Julia och Theo gör även konserter i andra sammanhang. Theo ingår i Stockholms Saxofonkvartett och Julia gör konserter som en del av sin utbildning.

– Härnäst ska jag spela ett stycke av en ukrainsk kompositör på en föreläsning som handlar om  konflikten i Ukraina. Utöver det så har jag flera spännande projekt som väntar under våren och sommaren, bland annat ska jag debutera som solist med Malmö Symfoniorkester, säger Julia Isaksson. 

Frågan är om det finns någon särskilt plats som duon ser fram emot att spela på under höstens Sverige-turné?

– Det är en väldigt svårt att svara på, eftersom vi inte har varit på alla ställen tidigare. Men det blir spännande att kombinera större konserter med lite mindre och mer intima. Så det är nog hela upplägget och turnén i sin helhet som jag ser fram emot mest, säger Julia Isaksson.

– Håller med Julia! Som saxofonist måste jag också vara ärlig att säga att jag gillar stora rum med mycket akustik, men ser förstås fram emot hela turnén, avslutar Theo Hillborg. 

Text: Jörgen Wade

Ung & Lovande-turnén, hösten 2022

September
1/9 – Lycksele
2/9 – Storuman
3/9 – Vilhelmina
4/9 – Umeå 
5/9 – Skellefteå 
17/9 – Södertälje
23/9 – Trosa
24/9 – Köping
25/9 – Österbybruk
27/9 – Falun
28/9 – Ljusdal
29/9 – Kilafors
30/9 – Sandviken

Oktober
1/10 – Vadstena
2/10 – Linköping
6/10 – Västerås
7/10 – Skinnskatteberg
8/10 – Stockholm 
9/10 – Nyköping

November
6/11 – Simrishamn
11/11 – Lerum
12/11 – Borås
13/11 – Olofström
14/11 – Lund
16/11 – Ängelholm
17/11 – Lidköping
18/11 – Hultsfred
19/11 – Tingsryd
20/11 – Gränsö

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer