Skip to main content

Vårvinterns turné med Brooklyn Rider är i gång. Först ut var kammarmusikföreningarna i Södertälje och Järfälla och i söndags gästade den New York-baserade kvartetten lilla Skinnskatteberg, tätorten i norra Västmanland. Kammarmusikförbundets ordförande, Kajsa Wejryd, som även är engagerad i Skinnskattebergs Kammarmusikförening, var självklart på plats, både som arrangör och publik. 

Brooklyn Rider har sedan starten 2005 spelat på renommerade scener runtom i världen såsom Carnegie Hall, Lincoln Center och Kölner Philharmonie. Under den pågående turnén, på flera platser i Sverige, kom så turen till Kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg, en kommun med cirka 4000 invånare.  

Kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg. Foto: Privat.

I Kulturhuset Korpen ryms Kulturskolan, en filmstudio och ett rikt musikliv. 

 – Allt utanför arbetstid i huset sköts ideellt, så det gäller att veta var nycklarna finns hur man ska trycka på knapparna och dra i spakarna, säger Kajsa Wejryd. 

Konserten med Brooklyn Rider hade marknadsförts via kommunbladet, sociala medier samt mejl och brev till medlemmar. Affischer har även suttit uppe i hela kommunen. En strålande och snögnistrande söndag mötte de fyrtiotalet i publiken som tog sig till konserten. 

I foajén före konserten. Foto: Privat.

–  Vi var fler i publiken än vanligt. En av åhörarna hade kommit hela vägen från Örebro. Det innebär 93 kilometer enkel resa, säger Kajsa Wejryd. 

Konserten var uppdelad i två akter. Första akten med musik av nutida tonsättare som Philip Glass och Caroline Shaw samt argentinaren Osvaldo Golijov vars stycke hade Europapremiär i och med denna Sverige-turné. 

– Konserten levde verkligen upp till förväntningarna. Det blev mycket applåder, glada visslingar och även fotstamp. Allra mest uppskattades sista delen med Schuberts violinkonsert i d-moll. Stycket var expressivt tolkat. Musiken grep tag i oss alla,  säger Kajsa Wejryd. 

Kvartetten i Brooklyn Rider mådde också gott. De togs emot mitt på dagen och undfägnades med god mat för att sedan kunna förbereda sig inför konserten. Innan de for tillbaka till Västerås bjöds det på mer att äta och öl från traktens bryggeri. 

Brooklyn Rider på Korpens scen. Foto: Privat.

– Kvällen i Skinnskatteberg avslutades med föreningens årsmöte i god anda. Styrelsen omvaldes i sin helhet och fick ansvarsfrihet. Arbetet och engagemanget fortsätter, säger Kajsa Wejryd. 

Brooklyn Riders turné, som arrangerats av På Turné, fortsätter i dagarna till Göteborg, Vänersborg, Västerås, Kristianstad och Helsingborg. I Göteborg kommer kvartetten även hålla i en masterclass.  

Efter sista konserten i Helsingborg återvänder Brooklyn Rider till New York. Men kvartetten är tillbaka i Europa redan i slutet av mars. Då med en turné tillsammans med ingen mindre än Anne Sofie von Otter. 

Text: Jörgen Wade

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer