Skip to main content

Med anledning av Covid-19 har formatet och omfattningen av årets kammarmusikfestival i Järna förändrats. Nytt är att Anne Sofie von Otter och Martin Fröst kommer att medverka. Delar av det planerade festivalprogrammet kommer genomföras, men företrädesvis spridas kostnadsfritt digitalt. Festivalen är 17-25 juli.

Årets festivaltema på Järna Festival Academy är “Du Sköna Nya Värld”. Förändringar från klimathot, pandemier och revolutioner till tekniska framsteg och utopier utforskas. Temat omfattar både konserter och föreläsningar.

Peter Friis Johansson. Foto: Sebastian Örnemark

– På grund av alla ändringar är det mycket nytt på gång, som vi ännu inte hunnit uppdatera vår hemsida med. Exempelvis kommer Anne Sofie von Otter och Martin Fröst medverka under hela festivalen, vilket så klart är glädjande när det annars råder sånt stillestånd i kulturlivet, säger Peter Friis Johansson, pianist och en av grundarna till festivalen.

– Tonsättaren Jacob Mühlrads verk Tefila har specialkomponerats för festivalen och uruppförs vid de tematiska konserterna. Joonas Pohjonen komponerar även världens första verk för AI-pianist och levande musiker, fortsätter Peter Friis Johansson.

På grund av pandemin kommer endast artister som redan befinner sig i Sverige att anlitas till festivalen och även sommarens 32 masterclasses arrangeras för studenter som bor i Sverige. Running for Beethoven är framflyttat till sommaren 2021.

Mer om festivalen på Järna Festvial Academys hemsida

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer