Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande. Segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné.

Några av de musiker och ensembler som medverkat i biennalen genom åren är Martin Fröst, Malena Ernman, Kungsbacka Piano Trio, Dahlkvistkvartetten och Weberkvartetten. 2023 års vinnare av Ung & Lovande var Monbijoukvartten, från Musikhögskolan i Malmö och Norges Musikkhögskole i Oslo.

Läs nyheten om 2023-års vinnare.

Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet.

Är du musikstuderande på masternivå och vill ansöka till Ung & Lovande 2025?

Mer om ansökan här.

Vill du veta mer om Ung & Lovande, har du frågor kontakt: jorgen[at]kammarmusikforbundet.se

_ _ _

2023 års vinnare

Monbijoukvartetten består av:

Marcus Bäckerud, violin, f. 1997, Musikhögskolan i Malmö
Oscar Edin, viola, f. 1995, Musikhögskolan i Malmö
Kristian Chojecki, cello, f. 2000, Musikhögskolan i Malmö
Alexander Chojecki, violin, f. 1997, Norges Musikkhøgskole i Oslo

Juryns motivering:
“Med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi.”

I juryn ingick Bernt Lysell, violinist och en av Sveriges mest framstående kammarmusiker, Boel Adler, Kammarmusikförbundet, sångerska och välkänd röst i P2, Christian Sundewall, biträdande orkesterchef för Musica Vitae och kammarmusikproducent Musik i Syd, Christofer Ekströmer, producent Västmanlandsmusiken, samt en samlad röst från landets kammarmusikföreningar.

Kort om Monbijoukvartetten:
Denna helt nybildade kvartett bildades sensommaren 2022. Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har sitt ursprung av en mer blygsam anledning. När kvartetten bildades befann de sig i en lägenhet, nära Möllevångstorget i Malmö, på Monbijougatan. De sökte ett internationellt gångbart namn och tyckte helt enkelt gatunamnet passade utmärkt för ändamålet. 

Under studietiden har medlemmarna i kvartetten haft lärare som Nikolaj Znaider, Mats Zetterqvist, Peter Herresthal, Henrik Frendin och Andreas Brantelid. Kvartetten har våren 2023 också tagit lektioner för Tim Frederiksen.