Ansök till Ung & Lovande 2025

Biennalen Ung & Lovande har arrangerats sedan 1992 och är Sveriges största tävling i kammarmusik. Tävlingen riktar sig till unga musikstuderande på masternivå. Segrande ensemble belönas med en landsomfattande turné.

Några av de musiker och ensembler som medverkat i biennalen genom åren är Martin Fröst, Malena Ernman, Kungsbacka Piano Trio, Dahlkvistkvartetten och Weberkvartetten. 2021 års vinnare av Ung & Lovande var Duo Julia & Theo, från Musikhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Duon genomförde sin vinnarturné under hösten 2022.

Till 2025 års upplaga söker vi musikstuderande födda tidigast 1995. Sökande ska studera vid svensk musikhögskola på masternivå eller motsvarande. Om sökande studerar utomlands ska denne vara svensk medborgare.

Sökande ensemble kan vara allt från duo till kvintett, det vill säga två till fem musiker. Då vi genom åren tagit emot många ansökningar från duos vill vi inför årets upplaga särskilt inspirera större ensembler att söka till tävlingen. Om den musikaliska kvaliteten mellan en duo och en större ensemble bedöms som likvärdig får den större ensemblen förtur. För att ytterligare underlätta att bilda en större ensemble tillåter vi att en av medlemmarna i ensemblen har slutfört sina musikstudier (även denna medlem ska vara född tidigast 1995).

Fem ensembler väljs ut av en jury för att delta i finalen. Utifrån inskickade inspelningar från de sökande bedömer juryn teknik, musikalisk tolkning och samspel. Val av hur tonsättare och verk kombineras kan också påverka bedömningen. Inspelningarna är anonyma för juryn. I urvalsjuryn ingår Helena Ha-Young Sul, Kammarmusikförbundet, Björn Eriksson, Västmanlandsmusiken och Christian Sundewall, Musik i Syd.

Kammarmusikförbundet organiserar mer än 100 kammarmusikföreningar i Sverige, från Storuman i norr till Simrishamn i söder. Varje förening arrangerar flera konserter per år där huvudsakligen frilansmusiker engageras. Det är hos dessa föreningar vinnarna av Ung & Lovande kommer att göra sin turné, som arrangeras av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd.

Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet.

Webbformulär för ansökan kommer upp på denna sida våren 2024.

________