Skip to main content

Sommarledigheten är snart här. Men flera av landets kammarmusikarrangörer och musiker kommer knappast ligga på latsidan. Minst trettiofyra (34) kammarmusikfestivaler kommer att arrangeras från Båstad i söder till Vindelfjällen i norr. Nitton av festivalerna kan du läsa om i denna artikel (övriga är listade med namn och datum längst ned). Vill du uppleva någon av tidigare vinnarna i Ung & Lovande? Då bör du göra din semesterresa till i Båstad, Tumba, Järna, Sandviken eller Gotland: Kristina Winiarski, Pontus Carron, Magnus Holmander, Julia Isaksson, Theo Hillborg, Kati Raitinen, Dahlkvistkvartten och senaste vinnaren Monbijoukvarttetten gör konserter på en eller flera av dessa platser. Och vill du uppleva pianisten Bengt Forsberg i högform? Ja, då ska du göra resan till Stockholm där Kammarmusikens vänner i Allhelgonakyrkan (KVAH) gör en jubilemsfestivival i början av augusti. Festivalsommaren startar med Umeå kammarmusikfestival i slutet av maj och avslutas med Göteborgs Pianofestival i början av september. KammarmusikNytt önskar en skön sommar med massor av kammarmusik!

Umeå kammarmusikfestival, 24-26 maj

Årets festival i Umeå med ljumma vindar av folkmusik. Detta eftersom flera av de vänner som festivalens konstnärlige ledare, Svante Henryson, bjudit in gärna spelar musik i denna genre. Medverkande under festivalen är Karin Nakagawa, koto, Svante Henryson, cello, Ida Meidell Blylod, barockviolin, Johan Hedin, nyckelharpa, Olle Persson, baryton och Mats Bergström, gitarr. Festivalens programpunkter äger rum i Carlskyrkan. 

Läs mer om festivalen.

Stråkkvartettfestival, 8–9 juni

Tumba Bruks Musiksalonger välkomnar till Stråkkvartettfestival. På sin unika kammarmusikscen, strax söder om Stockholm, och med en konsertsal med plats för 50 personer kommer publiken nära musiken för att uppfatta de allra mest subtila nyanserna. Kort sagt: kammarmusik i sin rätta miljö.

Monbijoukvartetten. Foto: Jonas Bilberg.

Vid en tidigare konserthelg, 11-12 maj, genomfördes Stråkkvartettfestivalen med konserter av Stenhammarkvartetten och Stråkkvartetten HYMM. Under denna helg i juni blir det konserter av Ung & Lovanade-vinnarna Dahlkvistkvartetten (2009) och senaste vinnaren Monbijoukvartetten (2023).

Läs mer om festivalen.

Kammarmusik utan gränser, 12-16 juni

Föreningen Kammarmusik utan gränser bjuder, tillsammans med Sahlströmsgården, in till en musikalisk fest i det intima formatet. Kammarmusikprofessorn Henrik Frendin har samlat åtta absoluta toppmusiker för att musicera tillsammans i den värmländska junikvällen. Festivalen har under årens lopp blivit något av en institution och lockar hängivna musikälskare ifrån hela Skandinavien. Här uppleves musiken nära som förr i salongen efter en god måltid.

Henrik Frendin.

Det blir ett varierat och rikt konsertprogram. På förmiddagarna ger musikerna föreläsningar, där de insiktsfullt och populärt berättar om historierna bakom musiken.

Stenhammar QuartetLove DerwingerMats EdénFred Holmlund och Henrik Frendin är några av artisterna på festivalen. 

Läs mer om festivalen.

Fairplay Chamber Music, 14-18 juni

Årets festival i Järna genomsyras av att Fairplay Chamber Music i år är en del av EU-projektet Songs of Travel, som genom musik, forskning och interaktiva upplevelser undersöker kopplingen mellan migration, resande och klimatkrisen. Festivalen bjuder även på bland annat fem beställningsverk, musikfenomenet Sara Parkman och hela Gävle Symfoniorkester.

Några av Fairplays mest uppskattade evenemang såsom Yoga med Bach och populära brunchkonserten gör comeback även i år. Även Running for Beethoven, Sveriges mest klassiska lopp, kommer tillbaka – nytt för i år är att startplats till loppet ingår i festivalpasset.

Sara Parkman. Foto: Märta Thisner

Läs mer om festivalen.

Nora Kammarmusikfestival, 14-20 juni

Den tolfte upplagan av Nora kammarmusikfestival har temat Myter och drömmar. En hel vecka med musik, konserter och kurser. I festivalen ingår två kurser, Orkesterkurs för unga mellan 12 och 20 år, en Kammarmusikkurs för vuxna. Föreningen och Nora kulturskola samarbetar och bjuder in kulturskolans unga musikanter till ett dagläger för andra året i rad. 

Lynx Ensemble – ett internationellt samarbete mellan musiker från Sverige, Åland, Tyskland och Israel gästar Nora kammarmusikfestival. Foto: Francis Löfvenholm.

Konstnärlig ledare för festival och kurser är dirigenten Katarina Andreasson som även medverkar med violin. Terese Lien Evenstad startar festivalen med sin jazzgrupp i “en unik och tvärkonstnärlig konstupplevelse”. Veckan fortsätter med Mats Bergström, Johan Ahlin trio (med ett uruppförande), Lynx Ensemble med sitt nya program ”Återspeglingar” och en ny konstellation – Louise Agnani kvartett.

Festivalen avslutats med att Festivalorkestern, alla kursdeltagare tillsammans med pedagoger, instruktörer/musiker bjuder på en Festkonsert. 

Läs mer om festivalen.

Saxå Kammarmusikfestival, 22-25 juni

Festivalen, som arrangeras för 37:e gången, på Saxå Herrgård i östra Värmland, bjuder på ett par dagars festival med doft av historia, nutida musik, romanssång samt musik som aldrig tidigare har framförts.

Konstnärlig ledare: Peter Eriksson.

Till festivalens hemsida.

Båstad Kammarmusikfestival,
24-29 juni

Årets festival på Bjärehalvön i Skåne har titeln ”Världen av igår – ett centraleuropeiskt kalejdoskop”.

Båstad Kammarmusikfestival 2024 söker sig ned i Europa och djupt in i de östliga avkrokarna av kontinenten. Festivalen utforskar kända och bevarade kompositioner som är färgade av krig och fred, skapade för att provocera eller behaga och som samlar alla intryck på en vecka i ett centraleuropeiskt kalejdoskop. Totalt är det 60 medverkande vilket bäddar för en oförglömlig fest.

Messiaen Quartet Copenhagen spelar på Båstad Kammarmusikfestival och Katrina Kammarmusik på Åland i sommar. Foto: Lisbeth Holten

Årets huskompositör är Márton Illés och konstnärlig ledare är Messiaen Quartet Copenhagen

Som sagt, en rad artister och ensembler kommer till Båstad: förutom nämnda Messiaen Quartet också Lajos Sárközi jr. OrchestraFamiljen StråkeMarmen QuartetMusica Vitae och Zilliacuskvartetten. Även Ung & Lovande-vinnarna 2021, Julia Isaksson och Theo Hillborg, medverkar i programmet i olika konstellationer men så klart även som Duo Julia & Theo (i programmet med titeln Fuzzy Bird Sonata – Solistpriset 2024

Till festivalens hemsida

Lövstabruk Kammarmusikfestival, 5-6 juli

På festivalen som helt koncentrerar sig på svensk kammarmusik är cellisten Kati Raitinen denna sommar gästande konstnärlig ledare. Tre temakonserter ska bringa fram svenska verk från sent 1800-tal till idag. Premiärkonserten kommer att kretsa kring cellon som instrument då verk för inte mindre än tolv cellister kommer att framföras.

En annan utgångspunkt för årets kammarmusikfestival i Lövstabruk, förutom det svenska, är inre liv och dess nödvändighet för mänskligheten. 
– Dagens samhälle har gjort många av oss till skärmberoende zombies. Behovet av en paus från detta och tid till något annat – kreativitet, fantasi, och ro – är stort. Det vi kan föreställa oss kan också bli verklighet, säger Kati Raitinen.

Pianisten Elias Xie som vann första pris i årets Unga Solister-tävling ska som en del av priset vara med på söndagens konsert i Lövstabruks kyrka. Fotografen och konstnären Tina Axelsson kommer ställa ut sina verk i slottsparken och vara med hela festivalen för att dokumentera det som händer. 

Bland artisterna på festivalen återfinns bland andra saxofinisten Theo Hillborg, vinnaren av Ung & Lovande 2021, violinisten Cecilia Zilliacus, harpisten Delphine Constantin och en radda cellister som Jakob Koranyi, Björn Risberg, Mimmi Sunnerstam, Eleonora Svanström, Erik Uusijärvi, Hillevi Rasmusson Klingberg, Filip Lundberg, Klas Gagge, Fred Lindberg, Selma Sköld och Josep Castanyer Alonso. Dirigenten Antonio Roland (fd Hallongren) och pianisten Thomas Rudberg, båda grundare av Lövstabruk Kammarmusikfestival, medverkar också samt många fler.  

Till festivalens hemsida

Kati Raitinen medverkar på Lövstabruk Kammarmusikfestival och även på festivalerna i Stockholm (Allhelgonakyrkan), Katrina Kammarmusik på Åland och Kammarmusikveckan i Lundsberg i sommar. Foto: Tina Axelsson.

Kammarmusikveckan Sommarmusik Lundsberg, 6-13 juli

Kammarmusikveckan Sommarmusik Lundsberg äger rum varje år i början av juli och omfattar flera musikstilar för en bred publik. I centrum står Lundsbergs kyrkas i skolsammanhang unika orgel och unga professionella musiker från Sverige och andra länder. Konserterna presenteras live och livestream. En konst- och konsthantverksutställning, caféverksamhet med underhållning Sommar vid Forsen är andra aktiviteter under festivalen. 

Festivalen som firar femårsjubileum har extra många programpunkter i år, bland annat en masterclass i sång med Gitta-Maria Sjöberg. Kammarmusikveckan invigs med Konst- och konsthantverksutställning och fortsätter med flera konserter, bland annat med Trio Brautigam-Hoppe-Poltéra som spelar Haydn, Schumann & Schubert och festivalen avslutas med en konsert med Kati Raitinen, cello och Inese Klotina.

Lundsberg ligger naturskönt vid södra änden av Hållsjön, i Storfors kommun. Här ligger Lundsbergs skola, Sveriges äldsta internatskola grundad 1896 av William Olsson. Dessförinnan fanns vid forsen sedan 1600-talet Matlångens Bruk.

Till festivalens hemsida

Julia Isaksson och Theo Hillborg medverkar på flera av sommarens festivaler. Foto: Jonas Bilberg

Vamlingbo Kammarmusikfestival, 11-13 juli

Årets tema på denna gotländska kammarmusikfestivalen är Musik – Kärlek – Medmänsklighet.

Violasten Riikka Repo är konstnärlig ledare för festivalen i Vamlingbo Kammarmusikfestival. Riikka är en flitigt anlitad kammarmusiker som förutom att vara medlem i The Chamber Orchestra of Europe också frilansar med olika svenska och europeiska ensembler. Riikka har spelat på Vamlingbo Kammarmusikfestival sedan festivalen grundades 2007, hon är även navet i Vamlingbokvartetten.

Till festivalens hemsida.

Julitafestivalen, 13 juli-10 augusti

Carl Pontén är internationellt verksam konsertpianist, men arrangerar också varje år den internationella kammarmusikfestivalen på Julita gård.

Carl Pontén.

Festivalens program äger rum fem lördagar mellan 13 juli och 10 augusti, med ensembler och musiker som Trio Nastela (Sebastian Stevensson, fagott, Emanuel Laville, oboe och Asuka Nakamura, piano), Andreas Siles-Mellinger, violin, András Moldoványi, piano, Sergey Antonov, cello, Olle Persson, baryton, Elain Olsson, piano, Gustav Piekut, piano och, ja, så klart även Carl Pontén vid pianot.

Till festivalens hemsida

Gotland Chamber Music Festival, 21-26 juli

Kammarmusikfestivalen på Gotland, som arrangeras för 39:e året, äger rum i S:t Nicolai kyrkoruin och Bryggarsalen i Visby, kyrkorna i Sanda, Gammelgarn och Dalhem samt i Bläse Kalkbruksmuseum.

Staffan Scheja är konstnärlig ledare. Övriga artister som kommer delta är Kerstin Avemo sopran, Olle Persson baryton, dramatenskådespelaren Johan RabaeusJulia Isaksson piano, Theo Hillberg saxofon, Mats Bergström gitarr, Magnus Holmander, klarinett, Avri Levitan och Maria Winiarski viola, Henrik Naimark Meyers och Danial Shariati violin, Pontus Carron piano, Kristina Winiarski och Antonio Hallongren cello.

Mer programinformation på festivalens hemsida.

David Lively, Ulf Wallin och Kristina Winiarski från Gotland Chamber Festival 2022. Kristina Winiarski medverkar även på Lövstabruk Kammarmusikfestival. Foto: Karl Melander

Vindelfjällens Kammarmusikfestival, 25-28 juli

Vindelfjällens Kammarmusikfestival är sprungen ur en vision där klassisk musik och storslagen natur förs samman. Festivalen som tar plats i natursköna Ammarnäs, i Sorsele kommun, Västerbottens län, är förmodligen Sveriges nordligaste kammarmusikfestival. 

Ammarnäs, som i folkmun kallas byn där vägen börjar, har en lång historia. Samer och nybyggare, samt under det senaste seklet även forskare och turister har dragits till denna natursköna plats med dess magnifika natur. 

Kraja. Foto: Kalle Lundin.

I festivalens program finns vokalgruppen Kraja (bilden), sopranen Ida Falk Winland,pianisten Matti HirvonenBjörkarnas Stråktrio (Lucy Baker, fiol, Małgorzata Błaszczyk, viola, och Bekhbat Tsagaanchuluun, cello), samiska föreställningen Ukssarájgiesne (i dörröppningen) med Karin Gunilla Bonta, tenoren Martin Vanberg, cemalisten Lukas Arvidsson och cellisten Adrianna Arapinowicz.

Adrianna Arapinowicz är även konstnärlig ledare för festivalen och medgrundare tillsammans med fagottisten Annika Jönsson.

Mer om festivalen och programmet på Vindelfjällens hemsida.

Kammarmusikfestivalen i Sandviken, 1-3 augusti 

Det framgångsrika festivalkonceptet, som en gång introducerades av Rune Jönsson, grundaren av Sandviken kammarmusikförening, uppskattas helhjärtat av musikerna. I konceptet ingår att musikerna bor i vackra friluftsparadiset Högbo. De flesta är med hela festivalen vilket skapar en härlig gemenskap och trivsel. Man kan ana att det återspeglar sig i musiken. Sandviken Kammarmusikfestival arrangeras för 38:e gången. 

Ung & Lovande-vinnarna 2023, Monbijoukvartetten. Foto: Jonas Bilberg

Alla konserterna är i Musikverket på Kulturcentrum i Sandviken, förutom lunchkonserten på lördagen som är i Kanalkyrkan i Sandviken. Invigningstalare: Cynthia Zetterqvist och i programmet medverkar: MonbijoukvartettenHåkan Rosengren, klarinett, Aisté Balinuyté, harpa, Marko Ylönen, cello, Irene Veneziano, piano, Julia Isaksson, piano, Patrik Håkansson, fagott, Michael Karlsson, kontrabas.

Stipendiat: Miranda Nordqvist, viola

Kavalkadgäster är Clara Bystrand, sopran, Michael Karlsson, kontrabas och Patrik Håkansson, fagott.

Konstnärliga ledare för festivalen är Mats Widlund, piano och Tobias Carron, flöjt, som också medverkar i festivalprogrammet som musiker.

Läs mer på festivalens hemsida.

Nordic Song Festival, 3-11 augusti

Konstnärlig ledare och festivalens grundare är den svensk-danska sopranen Gitta-Maria Sjöberg. Gitta-Maria håller även en masterclass i sång på Kammarmusikveckan i Lundsberg i sommar. Foto: Sören Kaas Claesson

Nordic Song Festival firar i år 10-årsjubileum. Festivalen som brinner för den nordiska sångskatten arrangeras i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet, med konserter masterclass, föredrag och opera.

Årets tema är Danmark. Årets tonsättare är Hanne Tofte Jespersen som har en bakgrund inom både klassisk och rytmisk musik. Det fullspäckade programutbudet innehåller konserter med Inger Dam-Jensen, dansk sopran av världskaliber, och den prisbelönta trion Dreamer’s Circus som innovativt och elegant låter folkmusik möta jazz och pop. I ett samarbete med Herning Opera Festival presenteras Young Nordic Opera Choir, en kör med 30 unga professionella sångare från alla de nordiska länderna som skapats för att ytterligare stärka den nordiska samhörigheten.

Till festivalens hemsida

Katrina Kammarmusik, 5-10 augusti

6 dagar, 16 evenemang, 9 olika konsertplatser på Åland. Programmet inkluderar också gratiskonserter och träffar med tonsättare och musiker. Konstnärlig ledare: Cecilia Zilliacus.

Årets tema är NATT. Katrina 2024 sover inte bort sommarnatten utan ägnar sig åt nattsudd – om än inte bara nattetid! 150-årsjubilerande Arnold Schönberg och hans episka ”Verklärte Nacht”  framförs på en nattkonsert. Dessutom framträder sopranen Kerstin Avemo i de unika verken ”Pierrot Lunaire” och Stråkkvartett nr 2. 

Cecilia Zilliacus är förutom på Åland även i Allhelgonakyrkan, Stockholm, samt i Båstad i sommar. Foto: Tina Axelsson.

Ytterligare några tonsättarjubilarer vars musik hörs under festivalen – Pehr Henrik Nordgren skulle ha blivit 80 år och Carita Holmström fyller 70 år under året.

Och det finns fler anledningar att fira: Kulturföreningen Katrina – en verkligt viktig del av Ålands stolta kulturtradition – firar 25 års verksamhet! Katrina Kammarkör gästar öppningskonserten och sjunger ur ”Katrina – en musikteater”.

Lotta Wennäkoski och Steingrimur Rohloff är hustonsättare och bidrar med varsitt nytt verk framförda av Zilliacuskvartetten (Cecilia Zilliacus, Julia-Maria Kretz (violin), Ylvali Zilliacus-McTigert (viola), Kati Raitinen (cello) och gitarristen Petri Kumela. Dessutom flera andra verk av båda tonsättarna – Rohloffs succéverk ”De 4 Himmelsriktningarna” framförs av Messiaen Quartet Copenhagen.

Carina Karlsson, författare och poet, är värd för ”Nattmackan” – denna sommars upplaga av det som tidigare kallats ”Kaffekvarnen”. Carina har valt musiken och berättar om sin relation till den.

Katrina kammarmusikfestival samarbetar även med Kulturnatten och med Ålands musikinstitut gällande mästarkurser i solospel och kammarmusik.

Läs mer om festivalen.

Konstnärlige ledaren Bengt Forsberg uppmärksammas extra under KVAH:s 25-årsjubileum.

KVAH – Jubileumsfestival – “Kvintetter i kvadrat”, 15-18 augusti

Under fyra augustikvällar arrangerar Kammarmusikens Vänner i Allhelgonakyrkan, KVAH, traditionsenligt sin kammarmusikfestival. KVAH firar under 2024 sitt 25-årsjubileum och har valt att kalla årets festival Kvintetter i kvadrat.

Förutom att 5²=25 motiveras satsningen av att fem musiker är en festlig lyx för en konsertarrangör, liksom för musiker och publik. Programmet bjuder hela sexton verk för kvintett i inte mindre än åtta olika kombinationer, en klarinettkvintett, flera stråkkvintetter och pianokvintetter, en kvintett för klarinett, piano och stråktrio, flera blåsarkvintetter, en gitarrkvintett, en kvintett för mezzosopran och stråkkvartett och en kvintett för piano och blåsare. Som alltid hos KVAH är det en blandning av sällan spelade rariteter och älskade klassiker – det finns något för alla kammarmusikaliska smakriktningar.

Festivalen uppmärksammar också att det är mer än 35 år sedan KVAH:s konstnärliga ledare, pianisten Bengt Forsberg, började ge kammarmusikkonserter i den tjärdoftande Allhelgonakyrkan i Helgalunden på Södermalm. Som brukligt omger sig Bengt med ett rikt urval av sina musikervänner, i år medverkar hela 20 artister. Zilliacuskvartetten med Cecilia Zilliacus och Julia-Maria Kretz, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola, och Kati Raitinen, cello, är kära bekanta för publiken i Allhelgonakyrkan. Nya hos KVAH är stråkkvartetten Opus 13 med Sonoko Miriam Welde och Edvard Erdal, violin, Albin Uusijärvi, viola, och Daniel Thorell, cello – en prisbelönt ung norsk/svensk ensemble som gör internationell karriär. Bland solisterna hälsas Anne Sofie von Otter särskilt välkommen tillbaka till KVAH som också gläds över att den tyske klarinettisten Thorsten Johanns och gitarrvirtuosen Mats Bergström gästar dem. I ett samarbete mellan KVAH och Radiosymfonikernas och Radiokörens Vänner, RSKV, deltar en blåsarkvintett med Anders Jonhäll, flöjt, Bengt Rosengren, oboe, Niklas Andersson, klarinett, Anna Ferriol, valhorn, och Henrik Blixt, fagott och dessutom Walter McTigert på kontrabas.

För att Bengt Forsberg ska få möjlighet att vila en liten aning på sina lagrar avlöser David Huang och Peter Friis Johansson honom på pianopallen vid några tillfällen. 

Till festivalens hemsida

Sensommarfestival i Österbybruk, 23-25 augusti

Mats Bergström med vänner spelar på Österbybruks herrgård. Mats Bergström medverkar även på flertalet andra festivaler i sommar så som den i Umeå, Nora, Allhelgonakyrkan i Stockholm, Gotland Chamber Festival och Sommarnattens toner i Roslagen. Foto: Karl Melander.

I den vackra herrgårdssalen i Österbybruks herrgård, i norra Roslagen, blir det åter sensommarfestival, ”Mats Bergström med vänner”. Under tre dagar ges fem konserter för vuxna och en konsert för barn. Barnkonserten gästas av David Sundin och kommer att ägnas åt Astrid Lindgren och Georg Riedel. Bland övriga medverkande märks Tommy Körberg.

Till Österbybruk Herrgårds hemsida.

Göteborgs Pianofestival – 1, 7, 8 september

Genom aktiviteter, konserter och mästarklasser främjar festivalen intresset för piano. Och som på förra årets festival arrangeras även i år en internationell pianotävling i åldern 9-16 år. Festivalen äger rum på GöteborgsOperan och Göteborgs Konserthus.

Festivalen har det tjeckiska musikåret 2024 som tema. Bland annat framför världskända Trio Smetana, från Tjeckien, musik av Josef Suk, Bedrich Smetana och Anton Dvorak. Valentina Lombardo & Helena Ha-Young Sul, pianister, Tobias Ringborg, violin, Claes Gunnarsson, cello ger även en kammarmusikkonsert med musik av Bedrich Smetana och Wilhelm Stenhammar. Festivalen avslutas med en finalomgång och mästarklasser med unga pianister.

Göteborgs Pianofestival, Stenhammarsalen, Göteborgs Konserthus.

Pianofestivalens grundare och konstnärliga ledare är pianisten Helena Ha-Young Sul

Mer om program och hålltider på festivalens hemsida.

Text: Jörgen Wade

Mer kammarmusik i sommar:

Roslagens Kammarmusikfestival 24-26 maj
Falsterbo Chamber Music Festival, 6-9 juni
Festival O/Modernt, 14-16 juni
Askanäs Kammarmusikfestival, 26-30 juni
Leksands Kammarmusikfestival, 29-30 juni
Musik i Kullabygden, 30 juni – 7 juli
Smôgafestivalen, 1-6 juli
Lyckå Kammarmusikfestival, 30 juni-7 juli
Kammarmusikfest, i Vattnäs Konsertlada (datum ej klart)
Kontinent Dalsland 7-14 september
Sommarnattens toner, 19-21 juli
Styrsö Kammarmusikdagar, 25-27 juli
Kalvfestivalen, 8-11 augusti
Helsingborg Pianofestival, 21-24 augusti
The Funäs Festival, 17-21 september

Har vi missat att ta med någon av sommarens kammarmusikfestivaler, hör gärna av er till oss!Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer