Skip to main content

Theo Hillborg, som vann Ung & Lovande med Duo Julia & Theo 2021, har möjlighet att vinna ännu ett pris. Efter uttagningsomgången tidigare i november står det klart att finalisterna i Kungl. Akademiens prestigefulla Solistpris är Theo Hillborg (saxofon), Kathrin Lorenzen (sopran) och Matilda Sterby (sopran). De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt första priset på 100 000 kr.

– Finalen i Solistpriset är alltid en pulshöjande musikalisk höjdpunkt, det är en tävling som har stor betydelse för både deltagarna och musiklivet i stort. Vi ser med stor spänning fram emot att möta framtidens lysande stjärnor i Berwaldhallen i januari, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov nominerades 15 kandidater till en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

– Det har varit en fantastiskt hög nivå på samtliga nominerade och våra tre finalister håller absolut toppklass. Ser vi tillbaka på tidigare vinnare vet vi att Solistpriset är en försäkran för en framgångsrik karriär som solist, säger Fredrik Wetterqvist, uttagningsomgångens juryordförande och ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester går av stapeln lördag 13 januari i Berwaldhallen, livestreamas på Berwaldhallen Play och direktsänds i P2 Live.

Foto: Kungl. Musikaliska Akademien

Theo Hillborg (saxofon), född 1996 i Stockholm, tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music i London med First Class Honours där han studerade för Simon Haram. Därefter följde masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Christer Johnsson. I april 2021 vann Theo tillsammans med sin duokollega, pianisten Julia Isaksson, kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Han är medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik.

Kathrin Lorenzen (sopran) föddes 1994 i Flensburg i Tyskland och bor nu i Stockholm där hon är sopran i Radiokören. Hon tog sin kandidatexamen i klassisk sång för Brigitte Wohlfarth i Leipzig och Ruth Ziesak i Saarbrücken. Nu studerar hon en master i klassisk sång vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull. Som solist har Kathrin vunnit första pris och publikpriset på den 12:e internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på Åland. Tillsammans med pianisten Oskar Ekberg har hon en lied-duo.

Matilda Sterby (sopran), född 1991 i Stockholm, gick ut Operahögskolan i Stockholm våren 2019. Dessförinnan fick hon sin utbildning vid Norges Musikkhøgskole och Kunsthøgskolen i Oslo. Matilda debuterade som Contessa Almaviva i Figaros bröllop på Läckö slott år 2019, sedan dess har hon bl.a. sjungit vid Staatsoper Hannover, Göteborgsoperan och Badisches Staatstheater. Hösten 2023 sjunger Matilda Donna Anna i Don Giovanni vid Malmö Opera och våren 2024 väntar Magda i La Rondine vid Wiener Volksoper. År 2022 tilldelades hon första pris i tävlingen Hjördis Schymberg Award för unga nordiska operasångare.

År 2024 är Nils Hansson Meng (piano) uttagen som reserv.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer