Skip to main content

Duo Julia & Theo har gjort de sista konserterna på den vinnarturné som inleddes i Lycksele i början av september. De två sista turnéstoppen av tjugonio runt om i Sverige var när duon gästade Gränsö och Tingsryd förra helgen. Bland de femtiotalet i publiken i Tingsryd, som trotsat snö och ishalka, var Gary Carpenter, en av tonsättarna i duons konsertprogram, som kommit hela vägen från London.

– Vi är så glada och tacksamma för denna konsert i Tingsryd, säger konsertföreningens ordförande Rita Fröberg.

I lördags kom den första snön. Det var glashalt på vägarna och några som ännu inte fått dubbdäck på bilarna tvingades avboka sina biljetter.

– Tänk, jag som i fredags plockade in krasse och prästkragar, till konsertdekoration. Det var tur för på lördagen fanns det bara isblommor, säger Rita Fröberg.

Trots halkan var det ändå ett femtiotal som tog sig till Söderportkyrkan Tingsryd och på scenen blommade musiken.

– Julia och Theo tog andan av oss, vilken skicklighet, samstämmighet och spelglädje. Det var något som även vår bladvändare Ulrik Ingemarsson, som är musiklärare i Växjö, höll med om då han uttryckte att det finns hopp om den nya unga musiken som är så lyssnarvänlig och fantastisk, säger Rita Fröberg.

På plats i Söderportskyrkan fanns även tonsättaren Gary Carpenter, som är professor på Royal Academy of Music i London, där Julia och Theo träffades för första gången 2017.

– Kul att träffa Gary igen! Hans stycke som vi spelade var det första stycket som jag och Julia övade på tillsammans, säger Theo Hillborg.

Theo Hillborg och Julia Isaksson tillsammans med Gary Carpenter.

Gary Carpenter, som tagit en minisemester för att uppleva konserten och besöka vänner i Tingsryd, berättade för publiken om styckets, Sonata for Alto Saxophone and Piano, tillkomst.

Med konserterna i Gränsö och Tingsryd är därmed årets officiella Ung & Lovande-turné avklarad. Men då några konserter blev inställda finns det möjlighet att se och höra Duo Julia & Theo redan i januari igen, då de gästar kammarmusikföreningarna i Trosa och Köping.

Julia och Theo har även andra konserter på gång men i olika sammanhang.

– Jag har solokonserter inbokade, en på fredag på Råå, utanför Helsingborg, och sedan en lunchkonsert på Dunkers kulturhus i Helsingborg, nästa vecka, säger Julia Isaksson.

Och för Theo Hillborg fortsätter turnerandet. Denna gång utomlands och med en kvartett:

– Jag ska till Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina med Stockholms Saxofonkvartett.

Nästa Ung & Lovande-turné hösten 2024

Nästa turné, som även den kommer att arrangeras av Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, är om två år. Ansökningsomgången för kommande unga och lovande musiker har avslutats och en urvalsjury har valt ut fem finalister, vilka dessa är meddelas i december. Vilken ensemble som kommer att genomföra vinnarturnén 2024 avgörs på kammarmusikbiennalen i Västerås 6-7 maj, 2023.

Text: Jörgen Wade
Foto: Ingvar Andersson

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer