Skip to main content

Nordic Song Festival är en bred festival med både opera, folkmusik och kammarmusik. I år är Norge i fokus. Årets tonsättare är norsk och artister, föreläsare och pedagoger från hela Norden kommer att delta i programmet. Vi har varit i kontakt med Gitta-Maria Sjöberg, festivalens grundare och konstnärlige ledare, för ett samtal om förra årets streamade festival och vad som är på gång i augusti.  

Gitta-Maria Sjöberg är en dansk-svensk operasångare med världens scener som arbetsplats. Hon har varit operasolist vid Det Konglige Teater i Köpenhamn under flera år och är numera bosatt i Helsingör. Hon är också grundare och konstnärlig ledare för Nordic Song Festival som de senaste två åren är förlagd till Trollhättan med omnejd, där Gitta-Maria har sin uppväxt. Hon är även en efterfrågad pedagog vid olika Master Classes på festivaler och musikhögskolor. Dagen efter vårt samtal ska Gitta-Maria göra resan från Helsingör till Stockholm för att hålla i kurser på Operastudion.

Undervisningen är också en stor del av Nordic Song Festival. Eftersom just denna del fick ställas in förra året är festivalen extra glad att kunna genomföra den i sommar.

– Tolv sångare och sex pianister från hela Skandinavien kommer att delta i de olika kurserna som är förlagda på kulturskolan N3 i Trollhättan, säger Gitta-Maria Sjöberg.

Streamad festival 2020

Förra årets festival såg länge ut att inte bli av, men så kom en ledamot i festivalens styrelse med förslaget att livesända.

Bidragsgivarna till festivalen godkände att pengarna kunde användas till att bygga upp en plattform för streaming och Gitta-Maria var den som styrde bakom knapparna: 

– Detta var helt nytt för mig, men vi anlitade en konsult som berättade hur vi skulle göra. Festivalens föredrag spelade vi in förväg och fyra konserter sändes live. Resultatet var över förväntan. Vi hade sammanlagt 109 000 visningar i 45 länder. 

Mexikansk tonsättare på årets festival? 

Årets tonsättare är Gisle Kverndokk från Norge. Men det ser även ut att bli musik av en mexikansk tonsättare. En entusiastisk journalist från Mexiko, som såg alla festivalens sändningar förra året, hörde av sig till Gitta-Maria för att göra en intervju. Under samtalets gång kom det fram att journalisten även var tonsättare, vilket fick till följd att Gitta-Maria bjöd in honom att tonsätta något till året festival. 

– Det kan ju tyckas märkligt att ha med en mexikansk tonsättare på en nordisk festival. Men Sibelius och Grieg har ju skrivit på andra språk och utländska tonsättare har komponerat musik med inspiration från den nordiska musiken. Vi vill inte begränsa oss till att nordisk sång är något alltför specifikt, säger Gitta-Maria Sjöström. 

Den mexikanske tonsättaren antog utmaningen, men Gitta-Maria har ännu inte hört resultatet.

– Om det blir musik inspirerat av nordiska klanger med sång på spanska, får vi försöka simultantolka det på nåt vis.

Gitta-Maria Sjöberg. Foto: Sören Kaas Claesson.

Från Hudiksvall till Trollhättan

Gitta-Maria ser med andra ord möjligheterna, vilket hon också gjorde för ett par år sedan när festivalen flyttade från Hudiksvall, där den startade 2014, till Trollhättan. 

– Jag har länge velat ha festivalen i Trollhättan. Men eftersom Aurora Chamer Music Festival redan fanns i trakterna kändes det som att det blev överetablerat med ännu en festival. Luckan uppstod när Aurora, för ett par år sedan, flyttade ifrån Västsverige, säger Gitta-Maria Sjöberg.  

I hennes hembygd Sjuntorp kallas festivalen rätt och slätt ”Gitta-Marias festival”. Sopranen Gitta-Maria som varit en hyllad gästsolist i stora delar av världen, både i operahus och konstertsalar, kommer i år att sjunga i kyrkan i Sjuntorp. 

För den som inte kan ta sig till den lilla byn eller delta i festivalens breda utbud, i och omkring Trollhättan, blir det kanske möjligt att uppleva den nordiska sången ändå. En ansökan ligger inne och om den blir beviljad kommer även årets festival streamas.

Text: Jörgen Wade

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer