Skip to main content

Nu lättar restriktionerna vilket gör att kammarmusiken kommer att ljuda på fler platser denna sommar. Vi har tagit ett samlat grepp på sju festivaler runt om i Sverige och Norden med start i Båstad den 28 juni och avslut i Göteborg den 22 augusti. Violinisten Cecilia Zilliacus (bilden) medverkar på två av festivalerna – i Lövastabruk och på Åland.

Båstad Kammarmusikfestival, 28 juni – 3 juli

Förra året, 2020, blev det endast två direktsända konserter. I årets upplaga som är den 29:onde i ordningen är Båstad Kammarmusikfestival tillbaka med konserter inför livepublik. Festivalen gästas bland annat av Stenhammarkvartetten som kommer att spela stråkkvartetter av förra årets och årets jubilar, Ludwig van Beethoven och Wilhelm Stenhammar. Kvartetten kommer medverka i flera andra konserter under veckan. Ny konstnärlig ledare från och med 2021 är dirigenten Cathrine Winnes. 

Lövstabruk Kammarmusikfestival, 9 – 11 juli

El Gran Continente Americano – så skrivs underrubriken på årets festival i Lövstabruk i Uppland. Festivalen firar den stora amerikanska kontinenten med ett program innehållande sydamerikanska rytmer, amerikanskt avantgarde och Europeiska migranter. Utöver detta har festivalen en barnkonsert och det delas ut ett ungdomspris. Violinsten Cecilia Zilliacus och Abreu Sisters, från Havanna, är några av de gästande artisterna. Cellisten Antonio Hallongren och pianisten Thomas Rudberg är konstnärliga ledare.

Järna Festival Academy, 2-10 juli

Peter Friis Johansson. Foto: Sebastian Örnemark

Endast delar av det planerade festivalprogrammet i Järna förra året genomfördes både på plats och digitalt. Detta år, 2021, kommer festivalen genomföras fullt ut – så långt det nu går med rådande restriktioner. Årets tema kretsar, som förra året kring klimatet. Denna sommar med fokus på sorgen, vilket ses som en nödvändig process för att vi ska kunna skapa en bättre framtid. Under festivalen blir musiken vägen in till de känslor som förknippas med sorgearbetets stadier. Temat omfattar både konserter och föreläsningar. Kristina Winiarski och Malena Ernman, som båda deltagit i Ung & Lovande genom åren, är två i en lång räcka artister som kommer att medverka på festivalen. Även före detta språkröret Birger Schlaug medverkar. Konstnärliga ledare för Järna Festival Academy är cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson. 

Sandviken Kammarmusikfestival, 5-7 augusti 

Förra sommaren skulle Sandviken ha firat 35-årsjubileum, men fick tråkigt nog ställa in. Firandet genomförs istället i år under tre dagar på Musikverket i Sandviken. Weberkvartetten, som vann Ung & Lovande 2004, är en av de medverkande artisterna i år liksom vinnaren av Solistpriset 2020, flöjtisten Laura Michelin. Konstnärliga ledare för Sandvikens Kammarmusikfestival är flöjtisten Tobias Carron och pianisten Mats Widlund.

Katrina Kammarmusik, 10-14 augusti

Cecilia Zilliacus medverkar på Katrina Kammarmusik och Lövstabruk Kammarmusikfestival. Foto: Mia Marin

Festivalen på Åland arrangeras i sommar för 22:a gången. Temat är “På egna ben”. Benen som åsyftas är Ålands egna. För 100 år sedan, 1921, beslutades om öns självstyre. Festivalen kommer inspireras av detta och innehålla musik från Åland liksom från andra självstyrelseområden, såsom Färöarna, Katalonien, Baskien, och Skottland. Musik av kvinnliga tonsättare har de senaste åren haft sin självklara plats, så även 2021. Konstnärlig ledare är violinisten Cecilia Zilliacus

Nordic Song Festival, 10-18 augusti

Gitta-Maria Sjöberg. Foto: Sören Kaas Claesson

Förra årets festival ställde om och streamade hela festivalen, vilket gjorde att festivalen nådde än fler musikintresserade i hela världen. I år kommer festivalen genomföras inför livepublik. Temat är “Med Norge i fokus” och årets tonsättare är norrmannen Gisle Kverndokk. Festivalen som är i och omkring Trollhättan bjuder på såväl konserter, föreläsningar som mästarklasser. Initiativtagare och konstnärlig ledare för Nordic Song Festival är den svensk-danska sopranen Gitta-Maria Sjöberg. 

Göteborgs Pianofestival, 20-22 augusti

Helena Ha-Young Sul. Foto: John Hagby

Genom aktiviteter, konserter och mästarklasser främjar festivalen intresset för piano. Årets tema är tonsättare från Göteborg eller med Göteborgsanknytning. Självklart uppmärksammas att Wilhelm Stenhammar fyller 150 år i år. Festivalen välkomnar även till en internationell pianotävling som arrangeras för första gången. Om du är pianist kan du anmäla dig till tävlingen senast 15 juli. Allt händer på Göteborgs Konserthus. Pianofestivalens grundare och konstnärliga ledare är Helena Ha-Young Sul. 

Text: Jörgen Wade

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer