Skip to main content

Beethovens jubileumsår är snart till ända och idag, den 16 december, är det kompositörens födelsedag. I denna underhållande artikel, av Sture Forsén, får vi veta mer om ett av Beethovens största fans, den unge pianovirtuosen Schröder i serien Snobben. Schröder firar Beethovens födelsedag varje år.

Serieskaparen och författaren Charles M Schulz ( 1922-2000) är mest känd för sin serie ”Peanuts”– på svenska ”Snobben”. Serien inleddes 1950 och lades ned i början av år 2000. Den blev en av de mest spridda serierna i världen och lär ha publicerats i mer än 2600 tidningar i 75 länder. Den går fortfarande i repris i flera tidningar. Under tiden 1960 – 1980 var den en omistlig ”kultserie” för många 40- och 50-talister. 

Schröder och leksakspianot

I ”Snobben” omges huvudpersonen Charlie Brown av en mängd andra unga personligheter – bland annat den unga pianovirtuosen Schröder som ofta ses djupt koncentrerad traktera sitt leksakspiano. Schröders stora idol är Beethoven och han firar varje år dennes födelsedag – eller kanske rättare sagt dopdag – den 16 december 1770. 

Trots leksakspianots begränsade omfång håller Schröder fast vid det och lyckas mirakulöst spela de mest avancerade pianokompositioner. Bland annat spelar han ofta Beethovens ”Hammarklaversonat” Op 106 – en av pianorepertoarens mest svårbemästrade verk. Men inte bara denna sonat.  William Meredith, föreståndare vid ett Centrum för Beethovenstudier vid San Jose State University i Arizona, har gått igenom flertalet serier av “Snobben” och funnit att Schröders pianorepertoar omfattade 11 av Beethovens 32 pianosonater!

När Charlie Brown en gång försöker få Schröder att överge sitt leksakspiano och börja spela på en modern flygel brister Schröder i gråt, helt överväldigad av detta instruments enorma storlek.

En obesvarad passion

Schröder är föremål för en intensiv men obesvarad passion från flickan Lucy som ofta hänger på hans piano. Schröder är vanligtvis en mild person men när Lucy ifrågasätter Beethovens storhet går han i spinn.  Och när Lucy en gång surnar till över deras relation och krossar en gipskopia av Beethovens byst, visar det sig att Schröder har ett skåp fyllt med liknande gipskopior och dessutom flera leksakspianon.  

Inte bara Lucy uppskattar Schröders pianospel. En annan figur i serien är den filosofiska hunden ”Snobben” som ofta ses ligga i tankar ovanpå sin hundkoja. Han ligger även ofta  på leksakspianot eller dansar omkring det i yster glädje när Schröder spelar.  Leksakspianot har ibland andra magiska egenskaper. Spelade noter får eget liv och faller ner på golvet där de sedan kan hängas upp som dekoration i julgranar.

Schulz en stor beundrare av Beethoven

Seriens skapare Charles M Schulz blev efter Andra Världskriget själv en  stor beundrare av Beethovens musik. Han tecknade oftast med musik i bakgrunden. Det berättas att han en gång besökte Beethovens hedersgrav i Wien och placerade en ”Snobben”-pinne på denna. Men en flicka som bevittnade detta vände sig till honom uppfordrande och frågade, ”Wo ist Schröder (Var är Schröder)?”, varpå Schulz gick tillbaka till sin bil och hämtade en ”Schröder” -pinne som fick ersätta Snobben.

Nya konsertlokaler i USA får oftast namn efter donatorn men Sonoma State University i Norra Kalifornien invigde år 2014 en konsertlokal med namnet ”Schroeder Hall” för 250 åhörare vid universitetets ”Green Music Center”. Möjligen hänger det samman med att Schulz änka gav ett visst bidrag till dess kostnad.

Text: Sture Forsén

Denna artikel har tidigare publicerats i Opus Magasin.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer