Skip to main content

Vårt verkregister är uppdaterat med sju verkkommentarer av sex tonsättare. Två tonsättare är nya: Aram Chatjaturjan och Josef Suk. Nedan ett utdrag från Yngve Bernhardssons kommentar av Pianokvartett a-moll op. 1 av den tjeckiske tonsättaren och violinisten Josef Suk. Ett uttrycksfullt verk som han skrev 1891 som 17-åring. Vilka de övriga tonsättarna och verkkommentarerna är återfinns längst ned i denna artikel. Sammanlagt 645 verk av 135 tonsättare finns nu samlingen.

Josef Suk (1874-1935) studerade violin och komposition i Prag. 1891 var han som 17-åring medgrundare av den berömda Böhmiska kvartetten. Den bytte namn till den Tjeckiska kvartetten 1918 och upplöstes först 1933. Efter 1891 studerade han även komposition för Antonín Dvořák och blev något av dennes favoritelev, och han gifte sig 1898 med Dvořáks dotter Otilie. Hans musikaliska stil blev också mycket präglad av Dvořáks, vilket kan ha påverkat hans renommé som tonsättare, trots att han i slutet av sitt liv prövade både polytonalitet och atonalitet.

Bild på Josef Suk d.y. även han violinist. Sedermera, mellan 1981-2000, konstnärlig ledare och dirigent för Suk Chamber Orchestra. Josef Suk d.ä. var hans farfar.

Josef Suk betraktas trots allt som en övergångsgestalt mellan senromantik och 1900-talets nyare strömningar. Han skrev flera symfoniska verk, bland annat begravningssymfonin Asrael, Op. 27, som tillkom efter hustruns tragiska död 1905. Bland kammarmusikverken kan nämnas 3 pianotrior, pianokvartett (1891), pianokvintett (1893), 2 stråkkvartetter (1896, 1911) och Fyra stycken för violin och piano op. 17. Enligt min mening hade det räckt med pianokvartetten från 1891 för att gå till musikhistorien.

Pianokvartett a-moll op. 1

Några år efter att Josef Suk, som 17-åring, gjort succé med sin pianokvartett skriver en annan tonåring, Wilhelm Stenhammar, till en god vän följande:

För var dag som går får jag mer klart för mig hur allt detta inom konstens ram som kallas originellt, intressant, djärvt osv är renaste värdelösaste nonsens. Det enda, som är av nöden, och som är villkoret för verklig konst är uttrycksfullhet.

Det händer ibland att man önskar att fler musikälskare skulle behålla denna ungdomliga inställning som bejakar det slående och målande, snarare än att peka på brister i originalitet och nyskapande. Man kan stärkas av vetskapen att mycken musik som en gång ansågs ha dessa nydanande egenskaper numera sällan spelas.

Josef Suk.

Av Suks kvartett finns det numera flera inspelningar på nätet, så det finns möjlighet att bilda sig en egen uppfattning. Kvartetten skrevs under de fortsatta studierna i kammarmusikspel och komposition, efter avslutad grundutbildning vid MK i Prag. Det hade därför varit än mer sensationellt om det varit ett innovativt verk. Men Suks kompositionslärare Antonín Dvořák blev så tagen av verket att han valde ut det för Suks examenskonsert och Suk gav det opusnummer 1 och tillägnade det sin lärare.

Text: Yngve Bernhardsson

Följande verkkommentarer har lagts till verkregistret

Suk, JosefPianokvartett a-moll op. 1
Chatjaturjan, Aram           Trio för piano, violin och klarinett
Stenhammar IITre fantasier op. 11, 6 sånger till pianoackompanjemang
Sibelius, Jean6 sånger till pianoackompanjemang
Mahler, GustavKindertotenlieder
Grieg, Edvard10 sånger till pianoackompanjemang

Länk till verkregistret

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer