Skip to main content

Den välkända journalisten och tidigare skribenten för Kammarmusik-Nytt, Elisabeth Husmark, har avlidit vid en ålder av 92 år.

Elisabeth Husmark föddes i Kristianstad 1932. Hennes begåvning för musik visade sig tidigt i körsång och spontana sånguppträdanden. Men det var som pionjär inom kulturjournalistiken som hon blev känd. Hennes bana började på Helsingborgs Dagblad. Tillsammans med Tage Danielsson startade hon 1959 upp Sommar i P1, ett program hon även var sommarvärd för fem gånger. I början av 1970-talet blev hon kulturreporter på Aktuellt där hon införde kulturjournalistiken i nyhetssändningarna, med ingående porträtt av författare, musiker, sångare och nobelpristagare. Efter pensionen blev det mer tid över till passionen kammarmusik, både som sångerska och med pennan. Hon ingick i Kammarmusik-Nytts redaktion från 2005 och flera år framåt. Åren 2006-2010 var hon en mycket uppskattad konferencier på Kammarmusikfestivalen i Sandviken –  klädd i en hatt från Florens överraskade hon, 2009, med att sjunga duett med Malena Ernman. 

Elisabeth Husmark dog 24 april, 2024.

/Kammarmusikförbundets styrelse

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer