Skip to main content

Finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens prestigefulla Solistpris går av stapeln lördag 5 februari. Efter uttagningsomgången i Radiohuset står det klart att finalisterna är Alva Holm (violin), Klara Andersson (piano) och Daniel Thorell (violoncell). De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt 100 000 kr.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov nominerades 15 kandidater till ytterligare en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

Finalen med Göteborgs Symfoniker går av stapeln lördag 5 februari i Göteborgs Konserthus. Evenemanget livestreamas på GSO Play och direktsänds i P2 Live.

– För oss Göteborgs Symfoniker är det livsviktigt med återväxt och det är Solistpriset en garant för. Vi ser med stor spänning fram emot att möta framtidens lysande stjärnor på finalen här i Göteborg, säger Sten Cranner, VD och konstnärlig chef för GSO, i ett pressmeddelande från Kungl. Musikaliska Akademien.

Alva Holm, Klara Andersson och Daniel Thorell. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Om finalisterna:

Alva Holm

Violinisten Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs symfoniorkester i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Alva påbörjade sin utbildning vid Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski och går nu hos Peter Herresthal och Asbjørn Nørgaard.

Klara Andersson

Klara Andersson är verksam som frilansande pianist efter att ha avslutat sitt sjätte och sista år på Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott där hon studerat för prof. Anders Kilström och prof. Mats Widlund. Hon har de senaste åren spelat konserter runt om i Stockholm, både som kammarmusiker och solist. År 2020 mottog hon Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 150 000 kr med motiveringen ”en framtida artist med unika kvaliteter”.

Daniel Thorell

Cellisten Daniel Thorell har vunnit många framstående musiktävlingar och redan haft stor framgång som solist och kammarmusiker. Han debuterade som elvaåring med Sveriges Radios Symfoniorkester i Saint-Saëns cellokonsert i a-moll. Daniel studerar nu vid Norges Musikkhøgskole för professor Torleif Thedéen.

Om Solistpriset:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö Symfoniorkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer