Skip to main content

Jubileumsåret för Stenhammar har snart nått sitt slut. Med anledning av detta publicerar vi här delar av en ny verkkommentar av Yngve Bernhardsson. Stenhammars Chitra op. 43 är musik till Rabindranath Tagores skådespel Chitra.

Den indiske dramatikern och författaren Rabindranath Tagore (1861-1941) blev 1913 den förste icke-europeiske nobelpristagaren. Samma år publicerade han på engelska sin pjäs Chitra. Den kom i svensk översättning 1915 och uppfördes i mars 1921 på Lorensbergsteatern i Göteborg tillsammans med musik komponerad, samma år, av Wilhelm Stenhammar – Chitra op. 43

Martin Ericsson och Karin Molander i Chitra, 1921

Chitra, en kungadotter, som uppfostrats som man, är en framstående krigare och bågskytt. Vid ett möte med Arjuna, en annan krigare, som lever som eremit i celibat, blir hon förälskad och friar till honom. Hon blir dock avvisad. Då förmår hon två gudar, Kärlekens respektive Vårens, att göra henne gudomligt vacker, en skönhet som ska vara i ett år.

Vid ett förnyat möte mellan Chitra och Arjuna, faller han för henne. Chitra är nu så tilldragande att han bryter sitt löfte om ett liv i celibat och äktar den okända kvinnan, som inte vill uppge sitt ursprung. Men kungadottern vill egentligen bli älskad för sin egen skull. Mot slutet av året blir Arjuna allt mer rastlös och allt svalare i sin kärlek. Han har hört talas om en krigare som heter Chitra och som, trots att hon är kvinna, är mycket framstående. Arunja berättar för Chitra att han gärna vill träffa denna krigare. Chitra avslöjar då att det är hon som är Chitra. Hon avslöjar även att hon är gravid och att hon snart kommer att förlora sin skönhet. Arjuna blir glad och säger:

”Älskade, mitt lif är fylldt”

Detta är också är rubriken på sista avsnittet av skådespelsmusiken.

Text: Yngve Bernhardsson

Läs hela kommentaren och andra nyligen uppdaterade verkkommentarer från verk av Claude Debussy, Alma Mahler, Gustav Mahler, Franz Schubert och Richard Strauss.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer