Skip to main content

Anders Gabriel Sundström som tidigare skrivit om Beethoven har nu även skrivit om Franz Liszt. Boken om 1800-tals pianisten släpps den 7 september på förlaget Ekström & Gary. Författaren har varit fascinerad av kompositören Franz Liszt sedan tonåren.

Franz Liszt– kontrasternas man heter den nya boken som alltså är Anders Gabriel Sundströms andra. I boken berättar han om kompositörens liv och om musiken.

Franz Liszt är en av 1800-talets stora hjältar som på sin tid väckte beundran, hänförelse och till och med dyrkan – men också kritik, avsky och löje. Han adlades och tilldelades inte mindre än femtio höga utmärkelser och han överöstes med dyrbara gåvor. Ryssarna tog i litet extra när de för att hylla honom skänkte honom två dresserade björnar.

– Franz Liszt hade ett mycket spännande liv. Året han föddes syntes ”Den Stora Kometen” tydligt från jorden. Hans mor menade att det betydde att han skulle göra stora saker, säger Anders Gabriel Sundström.

Boksläppsfesten äger rum på Mariehamns stadsbibliotek, på Åland, samma dag som boken publiceras, måndag 7 september.

– Den finlandssvenske författaren och pianisten Martin Högstrand samtalar med mig kring Lisztboken. Kvällen för boksläppet avslutas med att jag spelar Liszts tragiska och dramatiska Ungersk rapsodi nr 5 och den innerliga och jublande Genèves klockor, säger Anders Gabriel Sundström.

På Beethovens födelsdag

I förbifarten kan det också nämnas att författaren på ovan nämnda bibliotek föreläser om och spelar Beethoven den 16 december, vilket är 250-årsdagen för Beethovens födelse.

2016 publicerades Anders Gabriel Sundstöms Beethoven i Sverige. Från bisarr mästare till folkkär Ludwig som KammarmusikNytts Calle Friedner skrev en uppskattande recension om.

Text: Jörgen Wade

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer