Skip to main content

Stråkkvartettfestival, 8–9 juni

Stråkkvartettfestival, 8–9 juni

När
Lör 8 jun 2024
kl 15:00
Var
Tumba Bruks Musiksalonger, Tumba
Pris
Se festivalens hemsida

Tumba Bruks Musiksalonger välkomnar till Stråkkvartettfestival till sin unika kammarmusikscen strax söder om  Stockholm. I den lilla konsertsalen med plats för 50 personer kommer publiken nära sången och musiken, och kan uppfatta de allra mest subtila nyanserna. Kammarmusik i sin rätta miljö! Vid en tidigare period 11-12 maj genomfördes Stråkkvartettfestivalen med konserter av Stenhammarkvartetten och Stråkkvartetten HYMM. I denna juni-omgång blir det konserter av Ung & Lovanade-vinnarna Dahlkvistkvartetten (2009) och Monbijoukvartetten (2023).

Lördag 8 juni kl 15
Dahlkvistkvartetten
Dvořák, Lars-Erik Larsson, Anders Nilsson
Dahlkvistkvartetten bildades 2007 och är numera en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper. Kvartetten vann ”Ung & Lovande” 2009, vilket resulterade i en Sverigeturné med 18 konserter. 2012 utnämndes de till Rising Stars av Stockholms konserthus och European Concert Hall Organisation, och fick därmed gästa en rad stora konserthus ute i Europa. Kvartetten har spelat på flera stora festivaler, både utomlands och i Sverige, och har ofta hörts i SVT (bland annat som husband i ”Camillas klassiska”) och i Sveriges Radio P2. De kombinerar gärna äldre mästerverk med samtida repertoar, och har samarbetat med ett stort antal tonsättare. Skivan ”Andrea Tarrodi String Quartets” vann 2018 en Grammis som Årets klassiska album och har hyllats i Sverige och internationellt.

Söndag 9 juni kl 19
Monbijoukvartetten
Schubert, Stenhammar, Hanna Blomberg
Monbijoukvartetten bildades 2022 av Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki. 2023 vann kvartetten Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus och i höst åker de på vinnarturné i Sverige. Kvartetten har också tagit sig till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen, där de vann pris för bästa framförande av ett modernt verk. Nu studerar kvartettens medlemmar för solistdiplom som stråkkvartett på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Tim Frederiksen.

För biljetter och mer information se Tumba Bruks Musiksalongers hemsida.

Omslagsbilden: Monbijoukvartetten. Foto: Jonas Bilberg.


Tidigare konserter i Stråkkvartettfestivalen:

Lördag 11 maj kl 15
Stenhammarkvartetten
Henrik Löwenmark, piano
Smetana, Tjajkovskij, Anton Reichas pianokvintett och musik för solopiano

Söndag 12 maj kl 15
Stråkkvartetten HYMM
Rosenberg, Brahms, Schönberg

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer