Skip to main content
OBS! Evenemangsdatumet har passerat

Naoko Sakata & Linchpin

När
Tor 2 dec 2021
Kl 19:00
Var
Musikskolan, Lidköping
Pris
Ordinarie 150kr, Medlemmar 150, Ungdomar under 20 gratis.

Naoko Sakata piano solo – Improvisation mot en inre planet…
Linchpin: JoonaToivanen piano, Ebba Westerberg slagverk – En kammarmusikalisk improvisation på duo

Naoko Sakata är en hyllad jazzpianist som framför improviserade konserter där musiken får flöda fritt utan ramar.

Naokos orädda improvisationsstil och känslostarka spel har blivit hennes varumärke. Musiken rymmer allt från lugn och poetisk skönhet till intensivt och explosivt kaos, som flätas ihop i ett personligt uttryck. ”Inner Planets” (Footprint Records) som är hennes första soloskiva släpptes 1:a maj 2020.

Naoko Sakata är född i Japan men är sedan 2008 bosatt i Göteborg. Hon har prisats med bland annat Jazzkatten, Bengt Säve-Söderbergh jazzpris och Alice Babs jazzstipendium.

En motivering lyder: ”Hennes musik varierar från kraftfullhet till lyrik. Teknisk briljans kombineras med energi och mod. Naoko har redan berikat den svenska jazzen med sin självständighet. Den svenska jazzscenen har med henne blivit avsevärt rikare.” -Bengt Säve-Söderbergh

En fin karakteristik av Naokos pianospel finns också i Marie Vesterholms recension i Orkesterjournalen av skivan ”Inner Planets”: https://orkesterjournalen.com/wordpress/?p=41593

Linchpin är en duo som består av den finske Emmaprisnominerade pianisten Joona Toivanen och den mångfasetterade slagverkaren Ebba Westerberg.

Linchpin utforskar världar av klang och rytm. Med preparerad flygel och variationsrika slagverk skapas musik i nuet.

Nutida-impro-kammarmusik.

Linchpin blandar nyskrivet och improvisation. Lyssnaren bjuds in till en vindlande, högkoncentrerad konsertupplevelse – ”hypnotiskt” – ”finstämt men ändå svängigt” – ”jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men det här var ju helt fantastiskt!” 

Joona Toivanen är pianist och kompositör från Finland, numera bosatt i Sverige. Han är verksam i båda länderna och turnerar flitigt i hela Europa, både som soloartist och i större ensembler. Med Joona Toivonen Trio vann han år 2018 det prestigefulla nordiska Teosto- priset, för plattan ”XX”.

Ebba Westerberg är slagverkare och kompositör verksam både inom nutida musik och improvisation. Hennes samarbeten sträcker sig från operasångare till varietéartister, men tyngdpunkten finns sedan många år inom jazzen. Västafrikansk slagverkstradition är en viktig inspiration och berikar hennes musikaliska uttryck.

Naoko Sakata/Foto: Donovan von Martens

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer