Skip to main content

Monbijoukvartetten – Sverigeturné

Monbijoukvartetten – Sverigeturné

När
Fre 8 nov 2024
kl 18:00
Var
Hultsfreds kyrka, Hultsfred
Pris
Se arrangörs hemsida

Monbijoukvartetten vann 2023 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Priset är en Sverigeturné med 25 konserter, från Skellefteå i norr till Lund i söder, hösten 2024 och ytterligare 5 konserter våren 2025. Denna konsert är en del av den turnén.

Monbijoukvartetten bildades hösten 2022 i Malmö. Våren 2023 vann kvartetten Sveriges största kammarmusiktävling Ung & Lovande i Västerås Konserthus. I september samma år gick kvartetten till final i den prestigefyllda Szymanowski International Music Competition i Polen. 

Översatt från franskan blir mon bijou på svenska min juvel, men gruppnamnet har en mer blygsam härkomst. Det var i en lägenhet på Monbijougatan, nära Möllevångstorget i Malmö, som kvartetten befann sig när de bildades. De sökte ett internationellt gångbart namn och fann att gatunamnet passade bra för ändamålet. 

”Med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi.”

Juryns motivering i finalen av Ung & Lovande 2023.

Marcus Bäckerud, violin, är uppvuxen utanför Lund och har studerat på kammarmusikutbildningen på Edsbergs Slott och på Musikkonservatoriet i Köpenhamn för Nikolaj Znaider. Han har vunnit pris i flera tävlingar och uppträtt som solist med orkestrar som Malmö Symfoniorkester och Sollentuna Symfoniorkester.

Alexander Chojecki, violin, har studerat vid Barratt Due Musikkinstitutt och Norges Musikkhøgskole i Oslo samt Tel Aviv University. Ett urval av hans lärare bestod av Alf Richard Kraggerud, Geir Inge Lotsberg och Dora Schwarzberg. Han har varit aktiv som både orkester- och kammarmusiker i både Sverige och Norge, där han bland annat spelat med MiN-Ensemblen i Nordland.

Oscar Edin, viola, är uppvuxen på Styrsö utanför Göteborg och började spela fiol redan som femåring. Oscar tog sin bachelor i Göteborg, master i Stockholm och gick till sist solistdiplom i Malmö på viola. Oscar har deltagit i två internationella solo- tävlingar: Hindemith International Viola Competition och Oskar Nedbal International Viola Competition.

Kristian Chojecki, violoncell, är tillsammans med storebror Alexander uppvuxen på Hisingen i Göteborg. Efter kandidatstudier i Malmö för Andreas Brantelid är han nu bosatt i Köpenhamn för kvartettens solist diplom-studier på DKDM.

Konsertprogrammet
Under turnén har Monbijoukvartetten två olika konsertprogram som arrangerande kammarmusikförening kan välja mellan (se arrangörs hemsida för aktuellt program). Båda programmen har ett nytt verk av svenska tonsättaren Tebogo Monakgotla, specialskrivet för Monbijoukvartetten.

A
Joseph Haydn (1732-1809) – Stråkkvartett op. 64:6 
Tebogo Monnakgotla (1972) – beställningsverk
Ludvig van Beethoven (1770-1827) – Stråkkvartett op. 131

B
Wilhelm Stenhammar (1871-1927) – Stråkkvartett nr. 5 i C-dur, op. 29, ”Serenade”
Tebogo Monnakgotla (1972) – beställningsverk
Franz Schubert (1797-1828) – Stråkkvartett nr. 14, ”Döden och flickan” 

_________________

Läs mer om Ung & Lovande och om vilka konserter som ingår i Sverigeturnén

Vem som blir nästa vinnare av Ung & Lovande avgörs 10-11 maj 2025, i Västerås Konserthus
Ansökan för musikstuderande på att delta i finalen ska vara inne senast 1 november, 2024.
Läs mer om ansökan.

Ung & Lovande arrangeras av Kammarmusikförbundet i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd, med stöd av Kulturrådet och Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Trailer, Sverigeturné hösten 2024

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer