Skip to main content

Jacob Högström och Uppsala Kammarsolister

OBS! Evenemangsdatumet har passerat

Jacob Högström och Uppsala Kammarsolister

När
Lör 16 sep 2023
kl 16:00
Var
Ljungs slott
Pris
Ordinarie: 250 kr, Medlem 200 kr, Studerande, ungdom: 100 kr

Nytt och gammalt från England och USA

Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker. Som konsertmästare respektive stämledare utgör medlemmarna också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion.

Klara Hellgren, violin – Ylvali McTigert Zilliacus, viola – Brusk Zanganeh, violin – Per Nyström, cello – Vikarie, violin

Ensemblen förfogar över en gedigen repertoar som sträcker sig från barock till nutida musik och hyllas ofta för sina fantasifulla och personliga tolkningar. Som musikaliska grundbultar står Mozart och Brahms stråkkvintetter, de senare finns inspelade på en kritikerrosad cd från 2013. Uppsala Kammarsolister spelas även flitigt i Sveriges Radio P2. Ensemblens sammansättning av fem likvärdiga stråksolister, där samtliga violinister alternerar med viola och ingen har rollen som primarie, skapar en särskild flexibilitet och dynamik i det musikaliska uttrycket. Genom sin populära kammarmusikserie i Uppsala Konsert & Kongress, intar ensemblen en särställning i Uppsalas musikliv.

Jacob Högström

Jakob Högström är född 1974 i Västerås. Han präglades tidigt av musik i hemmet och av farfar Bror Samuelson som bl.a. var en profil i Västerås musikliv. Jakob växte upp i ett hem med mycket sång, mamma var sångpedagog och pappan barytonsångare. Efter pianostudier på Södra Latins Musikgymnasium tog sången över efter ett antal år. Jakob studerade solosång vid Birkagårdens Folkhögskola, Royal Academy of Music i London och på Operahögskolan i Stockholm. Han debuterade 2002 som Papageno på Drottningholms Slottsteater och har sedan medverkat i ett stort antal operor runt om i landet bl.a. på Malmö Opera, Norrlandsoperan, Vadstena Akademien, Folkoperan i både moderna och klassiska uppsättningar. Han har under senare år mer och mer kommit att fördjupa sig i liederrepertoaren och har tillsammans med Duo Dialog, Bengt Forsberg, Thomas Schuback, Matti Hirvonen m.fl framfört lieder och romanser. bl.a. Schuberts Winterreise, i Sverige och utlandet. Han gästade vår förening 2018 tillsammans med Duo Dialog i Klockrike kyrka.

Bilden ovan: Uppsala Kammarsolister, foto: Stewen Quigley

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer