Om de tävlande – Biennalen 2021

Biennalen 2021 gick av stapeln i Västerås Konserthus helgen 17-18 april. Fem duos tävlade om att få en landsomfattande turné i pris.

Tävlingsordning:

Lördag 17 april
13:00 Duo Troppo
15:00 Ventus
17:00 Duo Wallner & Uusijärvi

Söndag 18 april
09:30 Duo Julia & Theo 
11:00 Duo Nalan & Zuckerman
13:00 Prisutdelning

Duo Troppo
lördag 17 april, kl 13:00

Duo Troppo. Foto: Sebastian Iivonen.

Maja Korp – piano (1997)
Carl Vallin – violin (1995)

Duon bildades 2018 i samband med ett projekt tillsammans med Skallsjö Sommarorkester – en orkester som Carl var med och grundade. I projektet medverkade Maja som solist. Första konserten som duo gjorde Maja och Carl i Vänersborgs kyrka samma år. Sedan dess har de genomfört flera konserter, bland annat i Stockholm och Frankfurt.

Maja Korp har studerat på Edsbergs slott i Stockholm och Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf. Hon arbetar som instuderare vid Musikerutbildningar i Vänersborg. Carl Vallin har studerat vid Guildhall School of Music & Drama i London och Edsbergs slott i Stockholm. Han gör nu provtjänst som konsertmästare i Kungliga Hovkapellet.

Duon strävar ständigt efter att, med kraft av musiken, öppna dörrar i olika sammanhang. I ett projekt tillsammans med Restad Gårds asylboende, har framträtt och diskuterat musik utifrån olika bakgrunder och erfarenheter – möten och perspektiv som fått dem att se sin repertoar i nytt ljus. I samband med Ung & Lovande är det första gången Maja och Carl uppträder med namnet Duo Troppo. 

Ventus
lördag 17 april, kl 15:00

Ventus. Foto: Johnny Herløv Lindahl.

Michaela Hansen – flöjt (1992)
Louise Anine Mogensen – klarinett (1991)

Träblåsduon Ventus debuterade 2017 i Japan, på den nionde Internationella kammarmusiktävlingen. Sedan dess har duon, under sin korta historia, vunnit flera priser och blivit inbjudna att spela i bland annat Berlinfilharmonikernas kammarmusiksal och Royal Albert Hall. Ensemblen har mottagit flera talangpriser och stipendier som Rødovre Musikpris, Léonie Sonnings Musikfond och Carl Nielsen och Anne Marie Carl Nielsens stipendium.

Ventus söker hela tiden efter nya spännande vägar att framföra ny musik och nya arrangemang. Sommaren 2018 gjorde duon en turné i Kina. Arrangörerna önskade en blandning av folkmusik och klassisk musik. Då folkmusiken blev mycket uppskattad har Ventus fortsatt att utforska nordisk folkmusik.

Både Michaela och Louise är studerande i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. De har även blivit antagna till Framnäs Mästarkurser, där de spelar för instrumentalister som exempelvis Martin Fröst, Hermann Stefánsson,Yehuda Gilad och Philippe Berrod.

Duo Wallner & Uusijärvi
lördag 17 april, 17.00

Duo Wallner & Uusijärvi. Foto: Johan Uusijärvi.

Olof Wallner – piano (1995) 
Albin Uusijärvi – viola (1995)

Olof och Albin träffades första gången 2011, som gymnasieelever på Lilla Akademiens Musikgymnasium i Stockholm. De musicerade redan då flitigt tillsammans och åkte bland annat på en turné och utbyte till Mexiko. På den tiden ingick de båda i en kvartett. 

Olof som sedan har studerat på Edsbergs Slott, först som kandidat sedan vidare till master och avancerad kurs, har bland annat haft Mats Widlund och Mats Zetterqvist som lärare samt tagit lektioner av professor Tuija Hakkila. 

Både Olof och Albin har deltagit i Polstjärnepriset, en tävling som Albin vann 2014, vilket gav honom en biljett till den internationella tävlingen ”Eurovision Young Musicians”, som sändes direkt från Köln, i alla europeiska länder. Efter studier vid Hochschule für Musik “Hanns Eisler” i Berlin för Professor Tabea Zimmermann är Albin nu tillbaka i Stockholm. 

Först på senare år har Olof och Albin, i samband med studierna på Edsbergs slott, tillsammans börjat utforska repertoaren för viola och piano. 

Duo Julia & Theo 
söndag 18 april, kl 09.30

Duo Julia & Theo. Foto: Alim Beisembayev

Theo Hillborg – saxofon (1996)
Julia Isaksson – piano (1996)

Julia & Theo började spela tillsammans 2017 under sin studietid på Royal Academy of Music i London. De gick båda ut sin kandidatutbildning med First Class Honours och har båda vunnit pris i bland annat Stockholm International Music Competition, samt mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien. 2020 erhöll Julia även det prestigefyllda Countess of Munster Trust Award. Julia har fortsatt sina studier i London med masterutbildningen. Theo har flyttat hem till Sverige, han gör sin masterutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Under sin tid i London har Julia & Theo haft lektioner för bland annat Kathryn Stott, Bengt Forsberg, Simon Haram, Huw Wiggin, Nicola Eimer, Diana Ketler och Gary Carpenter. 

Julia & Theo har redan utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. I repertoaren strävar de efter att tänka lite outside the box. Duon blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik.  

Duo Nalan & Zuckerman
söndag 18 april, kl 11:00

Duo Nalan & Zuckerman. Foto: Manfred Hanberg.

John Nalan – piano (1994) 
Philip Zuckerman – violin (1993)

John och Philip träffades för första gången 2017 som finalister och pristagare i Bergenfilharmonins solisttävling ”De unges konsert”. Finalveckan, som var fylld av orkesterrepetitioner, övning, och umgänge avslutades med att Philip spelade Sibelius violinkonsert och John framförde Totentanz av Liszt. Båda var imponerade och berörda av varandras spel och tankar väcktes om att musicera tillsammans i framtiden.  

Det skulle dröja ytterligare en tid innan John och Philip tog steget från att läsa kammarmusik a prima vista tillsammans på fritiden och ge informella konserter som duo. Först skulle de på olika håll vinna priser i internationella tävlingar, uppträda på Konzerthaus Wien, Alice Tully Hall och Stockholms Konserthus. Men så – när Philip flyttade hem till Sverige efter avslutade studier på Juilliard – blev de båda studiekamrater på Edsbergs slott. 

Nu tar John och Philip det sista steget från två musicerande vänner till en fullskalig duo. Två självständiga musiker förenas i ett och blir Duo Nalan & Zuckerman.