Skip to main content

Mats Bergström

När
Lör 15 apr 2023
kl 16:00
Var
Lagerlunda herrgård
Pris
Ordinarie: 250 kr, Medlem 200 kr, Studerande, ungdom: 100 kr

Från Roman till Adolphson

Gitarristen Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungl. Musikhögskolan, ett läsår i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta och framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker och BBC Symphony Orchestra (HK Gruber: Busking), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm (Tan Dun: Guitar Concerto) och Göteborgs Symfoniker (Kurtag: Grabstein für Stephan). Mats Bergströms hyllade version av Steve Reichs Electric Counterpoint har presenterats på konserter i Royal Albert Hall (BBC Proms 2011) och Festival Hall i London, Esplanade Concert Hall i Singapore, Grieghallen i Bergen och Stockholms Konserthus i närvaro av kompositören själv.

I hans diskografi märks bl.a. inspelningen av Bachs Sei Solo – de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin i egen gitarrbearbetning – som lovordats i internationell press och som nominerades till en ”Grammis”, Schuberts Die schöne Müllerin tillsammans med Olle Persson samt en serie skivor med Georg Riedel på temat Sånger utan ord.

Mats Bergström, som är bosatt på den uppländska landsbygden, är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 belönades han av Kung Carl XVI Gustaf med medaljen Litteris et Artibus.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer