Skip to main content

Barokksolistene – The Nordic Session

När
Sön 16 apr 2023
kl 19:00
Var
Varbergs Teater
Pris
Ordinarie: 150 kr, Ungdomar under 20 år: fri entré.

Följ med på en musikalisk resa tillsammans med musikerna i Barokksolistene. De utforskar kopplingar i musik, berättelser, danser och sånger under 1700-talet och som kom att påverka både Ludvig Holbergs och Carl Michael Bellmans skapande i Köpenhamn respektive Stockholm.

Barokksolistene grundades 2005 av den norske violinisten Bjarte Eike, som också leder ensemblen. Ensemblen är idag erkänd som en av de mest dynamiska och spännande ensembler inom begreppet tidig musik. Med sin virtuosa musikalitet och utomordentliga ensemblespel, strävar Barokksolistene hela tiden mot att nå sin publik, både ny som gammal. Ensemblens förkärlek till att engagera med folk- och experimentalmusik, improvisation, bildkonst, dans och historieberättande, har lett dem till att skapa unika konsertupplevelser, som presenterats för utsålda hus runtom i världen. 

The Nordic Sessions hade premiär på Bremen Festival 2021 och är en färgstark och unik show som utforskar kopplingar i musik, berättelser, danser och sånger mellan den keltiska och den skandinaviska repertoaren från 1700-talet. Ett sekel då både Danmark och Sverige var inflytelserika kungadömen.

I framförallt Stockholm och Köpenhamn anställdes på den tiden hovmusiker från hela Europa, vilket såklart i stor utsträckning påverkade och präglade den skandinaviska musikscenen. De två mest tongivande musikerna var den danske musikern Ludvig Holberg och den svenske musikern Carl Michael Bellman. 

Under den här tiden var det då dansktillhörande Norge, relativt provinsiellt men med en egen distinkt kultur av musik, sånger och danser. Påverkade av engelsk, holländsk, fransk och tysk musik, fann dessa sig väl i Norge och bidrog till utvecklingen av “hallings”, sång och dansmusik som sedermera anses bli det norska musikarvet. Faktum är att de blev snabbt nationella konstuttryck där ex en minuet blev en springleik och en polonaise blev en polsdans. 

Medverkande

Bjarte Eike, Artistic director, Violin, Hardanger-Fiddle, Mandolin
Per Buhre, Vocal, Viola
Hans Knut Sveen, Harmonium, Keyboards
Johannes Lundberg, Double-Bass, Nyckelharpa
Fredrik Bock, Baroque Guitar, Charango
Steven Player, Baroque Guitar, Dance 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer