Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande

Ung & Lovande 2019 26-28 april i Västerås

Finalisterna klara:

Fem duor deltar i 2019 års biennal Ung & Lovande i samband med Kammarmusikförbundets årsmöte i Västerås 26-28 april.
Detta beslöt en enhällig jury när den lyssnade på alla insända ansökningar i Växjö 23 oktober. 

De fem grupperna är:

Duo Anda – Carl David Österberg, slagverk och Anna Magnusson, saxofon från Det Jyske Musikkonservatorium i Århus
Duo Carron/Winiarski – Pontus Carron , piano och Kristina Winiarski, cello från Kungl Musikhögskolan i Stockholm
Duo Rydén & Rehak – Johannes Rydén, cello och Milan Rehak, accordeon från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm
Martinsen & Mateikaite – Daina Mateikaite, violin och Joakim Martinsen, piano från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm
WestPerc Duo - Alexander Göransson och Rasmus Osbeck, slagverk från Högskolan för scen och musik i Göteborg

Mer information om finalisterna kommer så småningom.

Läs mer om tävlingsregler m m längre ner på sidan.

Biennalen Ung & Lovande har funnits sedan 1992. Den går vartannat år och vänder sig till unga musikstuderande i ensembler från duo och uppåt. Maximalt fem deltagande grupper väljs ut från inspelningar till finalen. Den vinnande ensemblen får en landsomfattande turné i pris.  

Regler och ansökan

Vi söker musikstuderande på masternivå eller liknande i konstellationer från duo och uppåt. Du som söker till Ung och Lovande 2019 får vara född tidigast 1989. Du ska studera vid svensk musikhögskola eller, om du studerar musik utomlands, vara svensk medborgare.

Ansökan skickas via e-post och ska innehålla följande uppgifter: 
- Gruppens namn och cv
- Medlemmarnas namn, födelsedatum, instrument och namn på den högskola där studierna bedrivs/har bedrivits samt cv:n
- Kontaktperson för gruppen med namn, e-postadress och telefonnummer
- Uppgifter om verk och tonsättare på den inskickade ljudfilen
- Referenser för gruppen från lärare. Om det inte finns någon sådan ska referenser för varje medlem i gruppen lämnas 
- Ljudinspelning i form av en mp3-fil med personuppgifter och kontaktinformation. Inspelningen får gärna innehålla tre olika verk och vara max 30 minuter lång. Den ska inte vara äldre än ett år och gå att spela upp på en vanlig dator. Inspelningskvaliteten ska göra det möjligt att rättvist bedöma ert spel.

Skicka komplett ansökan och mp3-fil senast 19 oktober 2018 till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Ansökningar som inte är kompletta eller kommer in efter 19 oktober är inte giltiga och kommer inte att behandlas av juryn.

Tävlingen

Förslagen bereds av en arbetsgrupp och uttagningarna görs i november. 
Fem ensembler tas ut till biennalen.
Uttagna ensembler förbinder sig att närvara vid hela biennalen.
Varje ensemble ger en konsert på 60 minuter. De uttagna ensemblerna ska vara beredda på att presentera sig och sitt program muntligt vid biennalen. Vi lägger stor vikt vid det sceniska framförandet.
Vinnaren av biennalen får en turné som spänner över Kammarmusikförbundets föreningar samt inbegriper en del av Sveriges länsmusikorganisationer.
Vi kombinerar biennalen med Kammarmusikförbundets årsmöte, vilket garanterar ett gott och intresserat deltagande från våra 115 föreningar samt möjligheter att knyta egna kontakter med arrangörer. 

2017 års vinnare Duo Magnus/Iryna

UoL vinnare

Vinnare av 2017 års final i Västerås av Ung & Lovande blev Duo Magnus Irina, närmare bestämt Magnus Holmander, klarinett, och Irina Serotiuk, accordeon, här tillsammans med prisutdelaren landshövding Minoo Akhtarzand och tävlingsjuryns och Kammarmusikförbundets ordförande Cathja Mörner Juryns motivering: Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld.

Duon är ganska nybildad men har redan skaffat sig en helt egen repertoar, inte minst tack vare att Iryna Serotyuk själv arrangerar musik för den ovanliga ensemblen. Magnus Holmander (f. 1993) spelar klarinett och studerar på Kungl. Musikhögskolan, tidigare för Hermann Stéfansson och Martin Fröst, nu med Emil Jonason. Iryna Serotiuk (f. 1988) är accordeonist med studier i Odessa bakom sig innan hon kom till Warszawa och så småningom Stockholm där hon nu studerar hos Anita Agnas på Kungl. Musikhögskolan.
Hösten 2018 turnerar Duo Magnus och Irina i Sverige. Musik i Syd och Västmanlandsmusiken lägger turnén. Mer information under Aktuellt. 

 

 

 

 

 

Övriga finalister 2017

Duo ViNa

DuoViNaDuon består av Victoria Stjerna, violin, och Natalia Kremska, piano. De båda träffades första gången vid Aurora kammarmusikfestival i Vänersborg och bildade så småningom sin duo 2013 vid studier på Edsberg. Sedan dess har de framträtt i olika sammanhang och även deltagit i gemensamma mästarklasser. Victoria Stjerna (f. 1992) kommer från Göteborg där hon också studerade innan hon flyttade till Stockholm och studier vid Kungl. Musikhögskolan/Edsberg för Per Enoksson och Mats Zetterquist. Natalia Kremska (f. 1990) är uppvuxen i Polen och flyttade till Sverige för pianostudier, först vid Musikkonservatoriet i Falun och därefter vid Kungl. Musikhögskolan/Edsberg, där Mats Widlund varit hennes lärare. 

Foto: Sebastian Norrby

 

 

 

 

 

 

 

Duo Graden/Carron

DuoGradenCarron

Filip Graden, cello, och Pontus Carron, piano, har spelat tillsammans sedan de första gången träffades vid Aurora kammarmusikfestival i Vänersborg 2013. Som duo har de framträtt bl a vid kammarmusikfestivalerna i Båstad och Sandviken samt i de nordiska grannländerna.
Filip Graden (f. 1995) studerar vid Kungl. Musikhögskolan/Edsberg med Torleif Thedéen och Mats Zetterquist som lärare.
Pontus Carron (f. 1993) studerar även han vid Kungl. Musikhögskolan/Edsberg för Mats Widlund och Mats Zetterquist.


Foto: Isabella Carron

 

 

Duo Madara Liepina & Daumants Liepins

DuoLiepinosLU

De båda medlemmarna är syskon och har framträtt tillsammans sedan de var barn. De har turnerat i bl a Armenien, Estland, Litauen, Ryssland och Sverige förutom hemlandet Lettland och vunnit flera priser.
Madara Liepina (f. 1992) är violinist och student vid Lettiska Musikakademin i Riga med Sandis Steinbergs som lärare. Sedan hösten 2016 studerar hon också vid Musikhögskolan Ingesund för Magnus Ericsson.
Daumants Liepins (f. 1994) är pianist och student vid Lettiska Musikakademin i Riga hos Arnis Zandmanis. Även han är sedan hösten 2016 student vid Musikhögskolan Ingesund med Julia Mustonen-Dahlkvist som lärare.


Fotograf: Julia Mustonen Dahlkvist

 

 

 

 

 

 

Kansliet

Kammarmusikförbundet Kansli
Per Sundström

Telefon och e-post

072-7018777
kansli (at) kammarmusikforbundet.se